Securitas tar över biljettkontrollen

Securitas har tagit över biljettkontrollerna i SL-trafiken sedan årsskiftet. Kontrollen har varit i privat regi förut – hos Connex – men SL tog då tillbaka kontrollen efter ett tag, då man var missnöjd med resultatet. Men vad blir då konsekvenserna den här gången?

Inte många. Man har visserligen åtagit sig att öka antalet kontroller i kontraktet, men frågan är om de kommer lyckas med det. Eftersom kontrollanterna fortfarande inte har mer befogenheter än en vanlig medborgare så bör det inte spela någon större roll. Nya uniformer får kontrollanterna visserligen också, men de flesta av den tidigare personalstyrkan följer med. Den sortens tortyr och mord som Securitas förknippas med utomlands har kanske gett företaget ett skrämmande rykte, men i tunnelbanan kommer det alltså se ut ungefär som vanligt. Bara för att kontrollanterna numera är anställda av Securitas betyder det inte per automatik att de är ordningsvakter eller har mer befogenheter än tidigare. Har de inte en synlig ordningsvaktsbricka på bröstet så har de precis lika lite befogenheter som kontrollanterna haft tidigare.

Sverker

Sverker på SVT PLUS går igenom kontrollanternas befogenheter

Hur är dina erfarenheter av Securitas kontrollanter? Dela med dig i kommentarsfältet! Hittills har vi hört att kontrollanterna verkat lugnare än vanligt….

Läs mer:

26 kommentarer

26 kommentarer på “Securitas tar över biljettkontrollen

 1. Det betyder också att kontrollanter får försämrade arbetsvilkor m.m… Sämst. Nä.. slå ett slag för offentligt ägd och finansierad kollektivtrafik!

 2. …och det senare får förstås stå för Anders Sahlberg och Göteborgsposten, samt möjligen den avdankade juristen på stadskansliet som citeras i artikeln.

 3. @ Batalare

  Det där bygger på att brottet ”bedrägligt beteende” räcker för ett envarsgripande (ett sådant gripande kan vem som helst göra om man ser ett brott begås (t.ex. stoppa en flyende bankrånare osv)). än så länge har vi inte sett detta prövat rent juridiskt. Och det råder minst sagt delade meningar om det som Anders Sahlberg beskriver är hållbart. Det bygger ju framför allt att det råder starka misstankar om att brottet är avsiktligt. Vilket såklart är svårt att bevisa och kontrollanterna skiter i.

  Kontrollanterna har inget rätt att kräva legitimation av dig. De har dock all rätt i världen att fråga, eller avvisa dig om du vägrar visa upp legitimation. Det kan även en kassörska på Mc Donalds göra.

  På järnvägar (pendeltåg) råder dock Järnvägslag (2004:519) och personal på tåg har andra befogenheter till myndighetsutövning.

 4. Ett bra tips är att kolla efter dom blå kortläsarna som kontrollanterna numera drar runt på, så behöver man inte tänka så mycket på hur uniformen ser ut.
  Dom är mycket större än t ex en mobil-telefon eller handdator och ”klassiskt SL-blåa” så dom är lätta att upptäcka
  Fegisarna går ju alltid i gäng också så dom är ju inte direkt diskreta
  – ser man 5 st eller fler gubbar i en klunga och en eller flera har en sån där läsare så bör man ”hålla undan”.

  Det är det ända som är bra med SL access – att kontrollanterna syns bättre (speciellt i kombination med pendeltågens långa X60-vagnar också, då man ser dom genom en hel vagn).

 5. det var väl det jag trodde. sprang på de jävlarna i lördags. trodde jag såg fel först. hoppade av vid sandsborg, tog nästa tub, de klev på i tallkrogen igen. hoppade av igen och tog nästa tub, denna gång med framgång då jag bara skulle till hökis och tog sista vagnen istället för första som innan.
  3 securitas-snubbar var det, de tog första vagnen bara och stod och lurade längst fram på perrongen innan första tunnelbanedörren båda gångerna.

 6. ”Påträffas den som begår brott, varpå fängelse kan följa, på bar gärning eller flyende fot får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till polisen.”

  Fängelse för bedrägligt beteende? Ja, men i högst sex månader. Fängelse för att ha tagit sig förbi en tunnelbanespärr utan att betala? Tillåt mig småle.

  Den som försöker sig på ett envarsgripande med hänvisning till BrB 9 kap 2 § får nog räkna med en motanmälan för olaga frihetsberövande.

 7. SLs egna kontrollanter kallades och kallas Kackerlackor av tunneltågförarna. För att de ställde till med helvete i trafiken, höll i dörrar, jagade ner ungar på spåren – och följde efter, nödöppnade dörrar för att komma med avgångarna själva. Nödbromshandtagen använde de flitigt också när de med stasimetoder skulle ha av folk från tågen. Det lär ju inte bli ändring på något av det eftersom den stora delen av personalen verkar följa med till secken från SL. Men men. Vissa av oss förare anmäler kontrollanterna till arbetsledningen så ofta det går. Dessvärre verkar det inte som om det kommer längre än till just arbetsledningen. ”Locket på” verkar vara retoriken bland skrivborden..

  Stå på er! Det ligger i allas intresse att alla får åka!

 8. Såg kontrollanter idag från Securitas vid Mariatorget kl 19.45 två stycken – udda tid. är det någon som vet om dessa löss blir fel och ger den nya uniformen nya befogenheter? Jag tänker fortsätta planka ändå!!

 9. jag blev kontrollerad igår, men hänvisade till lagen om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik och att jag kunde gå av vid nästa station. men kontrollanten var just och lät mig åka hem istället

 10. Jag åkte fast för första gången någonsin idag på pendeltåget.

  Det var 4 kontrollanter samtidigt. Orsaken att jag åkte fast var att jag var trött, stressad och slarvig. Jag hade missat att de precis har bytt uniformer. Trodde felaktigt att det var ett vanligt väktargäng som skulle åka i vagnen. Fick frågan av kontrollanten om jag hade legitimation och svarade nej. De tog mitt personnummer och kollade direkt upp mina uppgifter via mobil samtidigt som de bad mig skriva mitt namn och adress på deras forumlär. Blev ombedd att skriva min namnteckning på pappret om tilläggsavgift men sa att det gjorde jag inte. De frågade efter mitt mellannamn och sa att om jag inte sa mellannamnet så skulle de gripa mig för bedrägligt beteende. Jag fattade att det antagligen inte skulle leda till något om jag nekade att säga mitt mellannamn, men ville inte ta risken att bli kvarhållen av dom så jag sa namnet. Nu vet jag inte om jag ska betala eller inte betala och låtsas att någon annan måste ha uppgett mitt namn.

  Har SL någonsin tagit någon plankare till domstol och krävt betalning, om plankaren har fått en påminnelse hem i brevlådan och bestridit den genom att säga att någon annan måste ha uppgett ens identitet?

 11. *plankare xxx*
  Hoppagubben har redan länkat men jag vill bara säga, för att få dig att må lite bättre kanske :), att jag har gett mina egna uppgifter flera gånger och sen inte betalat. Som det står, man ringer upp och är nästan lite sur över att man fått en räkning hem! ”Ursäkta mig, men jag var inte ens där” liksom. Det är som sagt de som ska bevisa att du var där (och åkte fast), vilket de inte kan. även om du hade skrivit din namnteckning och på rätt sätt hade det inte varit bevis. De måste få ditt leg om de öht ska ha en _chans_. De lär i princip veta att du ljuger när du ringer, men det har liksom inte med saken att göra. ;) Så det är luuugnt. Förut har de bett mig att komma in och skriva min underskrift för att visa att det inte var jag, jag gjorde det en gång men man kan också protestera detta med det att gnälla över det orimliga i att _du_, som har blivit felaktigt anklagad pga av _deras_ bristande kontroll (att de inte tagit leg tex) ska behöva ta utav _din dyrbara tid_ för att för det första ringa och försöka reda ut detta och sen behöva åka nånstans och skriva under saker?! Jag vet inte hur det är nu, men iaf.
  Tänk när du ringer liksom hur du skulle reagerat om du verkligen var oskyldig!

 12. Jag förklarade för de Securitasväktare som stoppade mig för två helger sen att jag visste att de inte kunde göra något, och efter en kort stunds diskussion så lät de mig åka hem.

  Tonen var trevlig mellan oss alla tre, och de verkade lite uppgivna, tror inte det var första gången de fick höra ”Tyvärr, men jag har koll på mina rättigheter”, för de försökte vrida på det och istället prata om mina SKYLDIGHETER i kollektivtrafiken.

  Jag skyllde på att jag var pank och full och inte hade tänkt promenera hem när våldtäkterna bara ökar, de hade de förståelse för.

 13. Blev stoppad av en secritassnubbe som vägrade låta mig gå och ville ha personnummer. Han påstod att det skulle bli ett polisärende om jag inte sammarbetade. Var osäker på vad han har för rättigheter, så jag valde att skriva på boten, men utan att visa leg. Försökte skriva så fult jag kunde =) Men vad jag har förstått så finns det ingen lag som säger att jag måste varken visa mitt leg eller ens uppge mina uppgifter stämmer det? Och att de som mest kan avvisa mig från platsen?
  Svårt att veta skillnad mellan ordningsvakter, securitas och alla dessa namn. Men nästa gångar har jag alltså rätt att bara gå därifrån?
  //M

 14. Hej M,

  Det är inte helt enkelt det där… Kontrollanterna har inga befogenheter utöver en vanlig medborgare, och i praktiken ska du kunna gå därifrån bara utan att skriva på kontrollrapporten. Men så finns ju den här ”lagen om bedrägligt beteende”:http://planka.nu/kto/lagligt som komplicerar saken lite. Utpasseringskontrollerna brukar vara lätta att ta sig förbi – bara att gå raskt och målmedvetet, ha bråttom, se glad och upptagen ut. Kan vara knepigare ombord dock…

 15. Brottet man begår om man tjuvåker kallas bedrägligt beteende (BrB 9kap 2§ 2st) och lagen stadgar böter eller fängelse i högst sex månader för detta.

  Svensk rätt ger alla rätt att gripa en person som begår brott på bar gärning på vilket fängelse kan följa (RB 24:7) och ett sådant brott är bedrägligt beteende, sådant gripande kallas envarsgripande. Just kriteriet ”bar gärning” är viktigt eftersom det innebär att en kontrollant (eller egentligen vem som helst) har rätt att gripa en person som passerar spärrarna utan att betala eller uppvisa giltig biljett. Vid ett s.k. envarsgripande tillkommer vissa befogenheter som t.ex. rätten att använda våld som kan anses ”försvarligt” om personen försöker undkomma eller gör motstånd (PL 10 §). Dessutom tillkommer även rätten att genomföra en kroppsvisitation om det är nödvändigt av säkerhetsskäl i syfte att hitta och kunna ta omhand farliga föremål (PL 19§ 1st). Sammanfattningsvis kan man alltså säga att en kontrollant vid spärrarna har rätt att gripa en person som plankar och får då använda våld för att genomföra gripandet och kroppsvisitera personen om det är nödvändigt och överlämna personen till polisen.

  Men däremot är som bekant inget brott att tappa bort biljetten eller inte vilja visa upp den och därför finns det en s.k. speciallag med titeln ”Lag (1977:67) om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik”. Denna lag reglerar rätten för ett kollektivtrafikbolag att ta ut en tilläggsavgift för resenärer som inte kan uppvisa en giltig biljett vid kontroll, hur avgiften skall fastställas och vilka befogenheter som tillkommer kontrollpersonalen.

  Denna lag medför inte någon skyldighet för resenärer att uppge namn, personnummer eller uppvisa legitimation för kontrollpersonalen. Kontrollanternas befogenheter är mycket begränsade till att avlägsna personer som vägra lösa biljett eller betala tilläggsavgift (5§). Begreppet ”avlägsna” medför att kontrollanterna får föra personen från platsen, tåget eller bussen och om det är nödvändigt använda försvarligt våld (PL 10 1st punkt 4). Dessutom får de begära hjälp från polisen att genomföra avlägsnandet om så är nödvändigt.

  Dessutom finns det ett avsnitt i Ordningslag (1993:1617) vars 4 kap 6 § punkt 4 stadgar ”4. skaffa sig tillträde till område innanför ingångsspärren till tunnelbana utan att kunna uppvisa giltigt färdbevis”. Påföljden regleras av den 10 § ” Den som bryter mot någon av 4–6 §§ döms till penningböter, om gärningen inte är belagd med strängare straff i brottsbalken eller någon annan författning.”. Med anledning av att fängelse inte finns i straffskalan är inte rekvisiten för ett envarsgripande uppfyllt. Dock ger den aktuella lagen (9 §) befogenheter till polisman och ordningsvakt att avvisa eller avlägsna personen.

  Tidigare nämndes att rätten att göra envarsgripande, men eftersom det inte är ett brott att tappa biljetten eller inte vilja visa den och inte heller kan anses vara på bar gärning kan man inte använda denna rätt inne på tunnelbaneområden, buss och motsvarande. Därmed kan man sammanfatta kontrollanternas hårt begränsade befogenheter till att ta ut tilläggsavgift av personen som inte kan uppvisa giltig biljett. Vägrar personen betala tilläggsavgift får kontrollanten inte hålla kvar personen eller vidta någon annan tvångsåtgärd förutom att avlägsna personen från platsen.

  Dessutom gäller att om avsaknaden av giltig biljett ”får anses vara ursäktlig med hänsyn till den resandes ålder, sjukdom, bristande kännedom om lokala förhållanden eller annan omständighet” får inte tilläggsavgift uttagas (2§ lag 1977:67)).

  Summan av kardemumman: Säg att ni har tappat bort er biljett och vägra visa legitimation och det enda kontrollanter kan göra är att be er att gå av nästa hållplats.

 16. Hoppagubben: Kan ju bli problematiskt att neka eftersom kontrollanterna naturligtvis har tidpunkt och det finns kameror i varenda pendeltåg och biljetthall numera.

  Tveksamt om det går så långt, men risken finns ju att de vill statuera exempel.

  Fast förresten… hur länge sparas egentligen filmerna?

 17. Olle: att de skulle få använda film från SL:s övervakningskameror i ett sådant petitessärende som det som gäller en tilläggsavgift är högst otroligt. Så det är ingenting man behöver oroa sig för.

 18. Biljettkontroll idag i Bagarmossen, vid spärrlinjen. Har sen tidigare tänkt prova taktiken att hålla fram en tom plånbok mot deras dosa och sen bara gå förbi; det fungerade utan problem. Det enda som hände var att den lurade Securitas-kontrollanten utbrast ”Ursäkta. Du har ju för fan ingen…! HALLÅ!!!”, vartefter jag lugnt promenerade iväg och köpte middag på ICA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.