Västtrafik – dyrt och dåligt

“Det blev 5-0 till Skåne mot Västra Götaland. Men det kunde lika gärna blivit 18-0. När Västsvenska handelskammaren jämförde kollektivtrafiken i syd och väst var Skånetrafiken bättre på allt”, så sammanfattar GP den jämförelse som Västsvenska handelskammaren gjort. Det är självklart dåliga, men kanske inte så förvånande, nyheter för alla som pendlar med Västtrafik. Glädjande är dock att Västsvenska handelskammaren har fått en, i alla fall i trafikfrågor, relativt progressiv vd i Johan Trouvé. Någon som förstår att väl utbyggd och fungerande kollektivtrafik är fundamentalt för att så väl näringslivet som det sociala livet i våra städer ska fungera. Detta till skillnad mot bilälskarna i Stockholms handelskammare som är notoriska motståndare till allt som har med kollektivtrafik att göra.

Johan Trouvé menar att problemen i Västra Götaland främst beror på otydlig ägarbild i Västtrafik, dålig styrning, missriktat fokus och bristande infrastrukturinvesteringar. Att Västtrafik dessutom, enligt GP, har högre priser än Skånetrafiken, speciellt för långväga pendlare gör knappast saken bättre.

För att kollektivtrafiken ska vara attraktiv för folk krävs det att den uppfattas som ett enhetligt system, med tydliga och lätta byten, regelbundna och pålitiliga avgångstider och bra priser (avgiftsfritt är så klart ultimat). Haveriet med Västtrafiks nya betalsystem är ett skolexempel på hur kollektivtrafiken inte ska skötas.

spårvagn

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.