Slutrapport från European Mobility Week 2009 i Budapest

Förra helgen ägnades åt turkiska bad, stadsvandringar och en gerillavisning av världens största underjordiska sjö och på måndagen fortsatte arbetet med att jobba fram lösningar på några utvalda trafikproblem i Budapest. De två plankaaktivisterna var i olika grupper, där den ena gruppen fokuserade på kollektivtrafiken och den andra jobbade med cykeltrafik. Vi tog fram ett antal konkreta förslag på hur spårvägen skulle kunna bli mer attraktiv genom bland annat signalprioritering för fotgängare vid spårvagnsstationer och fler övergångsställen till de “gröna öar” som stationerna utgjorde mitt i gatorna. På cykelfronten diskuterades hur man skulle tillåta cyklar att köra mot enkelriktat och bättre infrastruktur för bike and ride (dvs. att cykla till kollektivtrafiken).

Hela gänget!

Förutom detta så hann vi med att delta i ett Critical Mass på den bilfria dagen 22/9 som lockade över 30 000 (trettio tusen!) cyklister i Budapests stadskärna. även om vi var lite besvikna på att cyklisterna inte tog upp en hel gata utan lämnade plats för bilister i en fil, så var det rätt häftigt.

Critical mass

På kvällarna och nätterna mellan lördag och måndag så jobbade vi intensivt med att översätta vår rapport Att resa ska inte kosta hela världen till engelska. I tisdags var vi väldigt glada då vi faktiskt lyckades lansera den!

Alex berättar om översättningen av rapporten för Ida från Österrike

I onsdags presenterade alla grupperna sina projektarbeten, sen var det fest och sen dags för oss att åka hem till Prag respektive Stockholm. Ett stort tack till Hungarian Cyclists Club som anordnade konferensen, World Carfree Network (som Planka.nu är en medlemsorganisation i) som lät oss åka dit och EU som betalade oss för att leka stadsplanerare och vara proffsdemonstranter. :)

Vi försöker betala på bussen i Budapest…

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.