84 busslinjer kan dras in

Göteborgsposten rapporterar om att 84 busslinjer i Västsverige kan komma att dras in om Västtrafik får som de vill. Anledningen sägs vara att det är för få som åker och att därmed biljettintäkterna bara täcker en tredjedel av kostnaderna, och på några linjer bara 3-5%. Busslinjerna skulle i så fall ersättas med anropsstyrd trafik eller några få bussturer per dag.

Västtrafik resonerar självklart som ett vinstmaximerande företag måste göra. Men kollektivtrafiken är inte till för att vara lönsam, den är till för att erbjuda transporter till alla. Om det nu är få som åker och biljettintäkterna är små så borde man ta bort avgifterna helt och hållet. På det sättet kan människor lockas bort från den ineffektiva massbilismen till ett klimatsmartare resande. Eftersom biljettintäkterna är så små så förlorar väl inte kommunerna på att prova? Ett bra exempel på hur bussen kan bli populär i mindre orter är de låga avgifterna i Jokkmokk

Västtrafik kommer aldrig att tänka utanför sin lönsamhetskalkyl, men de berörda kommunerna måste lyssna på sina medborgare, tillgodose deras behov och hjälpa till att uppfylla klimatmålen!

Läs mer:

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.