Rapport från European Mobility Week i Budapest

EU har betalat för att låta två aktivister från Planka.nu och World Carfree Network (vilket Planka.nu är en medlemsorganisation i) delta i European Mobility Week Workshop i Budapest. Här kommer vår första rapport:

Mobilitetsveckan är nu inne på sin femte dag och även om vi är lite slitna är den sammantagna känslan synnerligen positiv. Totalt är här omkring 30 arkitekter, stadsplanerare, geografer och aktivister från minst sju olika länder som arbetar med att utforska ett utvalt område av Budapests innerstad, identifiera problem i stadsbilden och konferera kring lösningar. Vi från Planka.nu ingår i The Fake-Czech Group (ingen i gruppen är från Tjeckien) som är skickade av World Carfree Network i Prag där vi också kommer arbeta under året (det kommer snart en separat nyhet om det).

Arkitektkontoret vi jobbar på

Vi har delats in i fyra arbetsgrupper och i går kväll var den första delpresentationen. Uppgiften hittills har bara varit att hitta och synliggöra problemen, ganska simpelt då man inte behöver göra mer än gå ut från vandrarhemmet för att bli direkt drabbad av dem. Det är bilar överallt, trottoarerna har reducerats till ungefär en halvmeter i bredd med målade vita streck som tillåter bilarna att parkera halvvägs uppe på dem. Korsningarna är livsfarliga och de gula spårvagnarna som går mitt i gatorna kommer man bara åt genom underjordiska tunnlar. När den första chocken över det totala kaoset lagt sig gällde det att fokusera på konkreta småsaker och inte försöka planera om hela staden, något som inte var helt lätt, men det blev ändå fyra ganska fantastiska presentationer under osedvanligt kreativa former. Därefter öl såklart på vackra innergårdar och tak.

Den svenska delegationen

Höjdpunkten hittills under veckan var en gerillaövergångsställe-aktion som gick ut på att en massa folk utrustade med låtsas-trafikljus och bilder på zebror (övergångställen kallas så här) gick runt runt i en av de mest trafikerade korsningarna i centrala Budapest. Sjukt bra aktion! Nu ska vi gå på cykelmodevisning och sen turkiskt bad, i morgon är det cykeltur på landet, nästa vecka fortsätter projektarbetet och på tisdag firar vi bilfria dagen genom att delta i Critical Mass.

Gerillaövergångställe

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.