Aktion mot avgiftstrycket på Stockholms universitet

I eftermiddags deltog Planka.nu i en aktion för avgiftsfria högskoleutbildningar som arrangerades av Avgiftsbetalarnas förening. 200 cd-skivor med piratkopierad kurslitteratur delades ut tillsammans med plankaflygblad, klistermärken och godis. Aktionen genomfördes för att uppmärksamma det faktum att trots att vi formellt har avgiftsfria utbildningar och trots att tekniken för att sprida kurslitteratur gratis över nätet finns, så måste studenter ändå lägga stora summor på litteratur som är obligatorisk för utbildningen. Litteraturen, som ofta är ett resultat av offentligt finansierad forskning och således redan betald av oss alla, bör därför finnas tillgänglig för alla. I de fall där detta inte är möjligt är det minsta man kan kräva att biblioteken tar in tillräckligt många exemplar.

Att studenter har dålig ekonomi är knappast en nyhet för någon, i Planka.nu märker vi varje år när skolorna börjar att fler ansluter sig till p-kassan. Avgifter på kollektivtrafik och avgifter på studentlitteratur slår på samma sätt mot studenter, det är utgifter som är svåra att komma runt och därför var det självklart för oss att hjälpa till vid den här aktionen.

Både Dagens Nyheter och Svt:s lokalnyheter var på plats och dokumenterade aktionen, Svt-inslaget sänds i morgon bitti medan DN redan nu har en artikel på sin hemsida varifrån vi plockar följande citat:

“Jag tycker att det är en perfekt idé, för det är så krångligt att få tag på litteraturen, den är ofta slut, och det är dyrt. Om det inte är lagligt är det inte bra. Men det borde vara lagligt, säger Sofia Löfstrand på väg in till en föreläsning i statsvetenskap på Stockholms universitet när hon får cd-skivan med kurslitteraturen.”

SFS har fattat

Pressmeddelande den 24 augusti 2009: Vi delar ut kurslitteratur gratis!

För att hjälpa studenter med deras dåliga ekonomi kommer Avgiftsbetalarnas förening under måndagen att dela ut gratis kurslitteratur till elever som läser Ekonomisk historia och Statsvetenskap, på Stockholm universitet.

Studenter är en av de grupper i Sverige som drabbas hårdast av avgiftstrycket, men genom att ladda ner kurslitteratur på internet går det att spara hundratals kronor varje månad. För att få fler att sprida digitaliserad kurslitteratur kommer Avgiftsbetalarnas förening tillsammans med Planka.nu och Syndikalistiska ungdomsförbundet, idag måndag 24 augusti klockan 15.00, att dela ut sådan gratis till elever vid Statsvetenskapliga och Ekonomisk-historiska institutionerna vid Stockholms universitet.

– Dagens teknik gör det möjligt att kostnadsfritt sprida kurslitteraturen, ändå tvingas de flesta fortfarande att köpa den för dyra pengar. Vi hoppas att dagens utdelning får fler att inse att de flesta avgifter vi tvingas betala är onödiga och hittar sätt att kringgå dem, säger Valdemar Ledin från Avgiftsbetalarnas förening.

– Avgiftstrycket är som störst på de redan utsatta och studenter utgör en av samhällets ekonomiskt svagaste grupper. 2220 kr kostar det att köpa ett SL-kort för höstterminen – med studentrabatt. Att låtsas tro att studielånet ska täcka alla utgifter och avgifter är cyniskt, säger Anna Nygård i Planka.nu.

Trots att studenter tar både bidrag och fullt studielån hamnar de enligt Sveriges förenade studentkårers undersökning 775 kronor under socialbidragsnormen, alltså kostnaderna för en skälig levnadsnivå. Kurslitteraturen är en kostnad som skulle kunna reduceras avsevärt genom att tillgängliggöra den digitalt.

– De flesta böcker som idag används som kurslitteratur är finansierade genom offentliga medel. Det innebär att vi tvingas betala för böckerna både genom finansieringen av forskningen och när vi köper dem i affären. Med tanke på studenters ekonomiska situation är detta orimligt, avslutar Valdemar Ledin.

Böckerna vi delar ut under dagen skulle totalt ha kostat varje student cirka 1850 kronor i en vanlig internetbokhandel. Vi hoppas att de studenter som tagit del av gratislitteraturen hittar roligare användningsområden för sina pengar.

Läs mer

Vi har också fått brev från Föreningen Svenska Läromedel efter aktionen:

Brev del 1

Brev del 2

8 kommentarer

8 kommentarer på “Aktion mot avgiftstrycket på Stockholms universitet

 1. ”Litteraturen, som ofta är ett resultat av offentligt finansierad forskning och således redan betald av oss alla, bör därför finnas tillgänglig för alla.”

  Litteraturen AR redan tillganglig for alla. Nu pluggade jag iofs kemi pa SU sa det kan vara annorlunda dar (men jag skulle inte tro det).

  Som student fick jag tillgang till vetenskapliga tidsskrifter (som det finns elektroniska versioner av pa natet), bibliotek etc.

  All information som fanns i den kurslitteratur (som jag sjalv av bekvamlighetsskal kopte i bokform) fanns pa natet helt gratis.

 2. Jag är lite nyfiken på vilken litteratur det var ni gav ut, då jag nu studerar statsvetenskap. Nu förstår jag också att det är skillnad för er att dela ut skivor med böckerna och länka till dem här. Men en liten guide för amatörer på den nya fria marknaden skulle uppskattas med glada tillrop.

  Vilka böcker var det ni delade ut för övrigt? Av ren nyfikenhet och av intresse för att se vad jag missade.

  Bra aktion med välgrundade anledningar!

 3. @Erik: Det var den litteratur som är obligatorisk på grundkursen i Statsvetenskap och Ekonomisk historia på SU. Om du inte fick nån kan du säkert få bränna från en kursare. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.