Planka.nu hjälper Obama!

För ett par månader sedan blev vi kontaktade av vår kollega Eric Britton med en förfrågan om att delta i projektet Messages for America. Eric Britton är trafikkonsult stationerad i Paris, aktiv inom The New Mobility Agenda och bland annat känd som en av personerna bakom Paris´ orangea kort, motsvarande SL:s månadskort. Messages for America började som en expertpanel hos National Journal, ett Washingtonbaserat nyhetsföretag som driver ett antal olika tidningar och webbsidor med kongresspolitiker, tjänstemän, Vita huset, tankesmedjor, annan media, lobbyister och företag som sina främsta läsare.

Efter valet i november startade National Journal en expertpanelsblogg bestående av ett gäng av de främsta trafikplanerarna från hela världen. Målet med bloggen var att ge hjälp och inspiration till de ansvariga för Obamas transportpolitik. Eric Britton valde att ge sitt bidrag i form av ett samarbete där han lät ett antal av sina kollegor skriva en kort text om sitt arbete för en hållbar transportpolitik. Vi blev tillfrågade att skriva om nolltaxa och blev så klart väldigt glada för det. Projektet växte snabbt och när häftet var färdigt så tog National Journal över arbetet med att distribuera det bland ungefär 12000 (tolv tusen!) ”Washington insiders”.

Häftet kommer även att tryckas i redigerad form som ett specialnummer av World Transport Policy & Practice. Läs Planka.nu:s bidrag till Messages for America här nedan:

welcome to Washington, Mr. Obama

Message from Sweden: Combating climate change and peak oil with free public transport

We are standing at a crossroad: in order to reduce our oil dependency and to make our cities climate smart, we have to change our ways of getting around. It is a fact that the future is on track, and with free public transport everyone can come along for the ride.

So far, the local transport sector has been sadly neglected in the climate debate. Even though the inflation in car traffic is one of our biggest sources of greenhouse gas emissions and unnecessary oil use, few cities have any serious plans to radically decrease their car traffic.

With just a marginal tax-raise (in Stockholm, capital of Sweden, all commuters who earns less than 5000 Euros a month would benefit from this), the public transport system could be made free at the point of entry. This would lead to a decline in car-traffic and a surge in the demand for public transportation, which in turn would stimulate a much needed capacity and comfort increase in the public transport system.

In cities where a free system has been introduced, such as Hasselt in Belgium, Ockelbo in Sweden and Changning in China, there has been an extraordinarily increase in passengers as well as a large decrease in car-traffic – rendering some investments in new roads unnecessary. With the car industry crisis in mind – an expansion of the public transport system would also be beneficial because it would create green jobs in a manufacturing industry with a future.

As Irwin Kellner, chief economist at MarketWatch, puts it: the introduction of free public transport in the cities of America would be a win-win solution!

Läs mer

En kommentar

En kommentar på “Planka.nu hjälper Obama!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.