Klipp från TV4 och P3 samt pressmeddelande om krisen i kollektivtrafiken

Igår och idag har vi varit med lite i TV4 och P3, här kan du titta och lyssna på det, samt läsa vårt senaste pressmeddelande om krisen i kollektivtrafiken.

P4 Stockholm idag 21/7-09SR Metropol dagens aktualiteter 21/7-09P3-Nyheterna 21/7-09TV4 Nyhetsmorgon 21/7-09

TV4Nyheterna 20/7-09

Pressmeddelande: Kris i kollektivtrafiken? Antalet plankare har nästan fördubblats på ett år!

Sedan januari har antalet medlemmar i Planka.nu:s p-kassa, en försäkringsfond för plankare i kollektivtrafiken, ökat med 40%. När finanskrisen härjar som värst och varslen duggar tätt är det inte konstigt att folk försöker få ett andningshål i sin privatekonomi. Att börja planka i kollektivtrafiken framstår då som ett bra alternativ. Politikerna bör ta denna signal på allvar och se till att kollektivtrafiken finansieras på ett sätt så att alla kan använda den. Planka.nu förespråkar nolltaxa, dvs skattefinansierad avgiftsfri kollektivtrafik, på så sätt slipper vi dagens situation där en arbetslös betalar lika mycket som en miljonär och får istället en kollektivtrafik där var och en betalar efter förmåga.

– I takt med att arbetslösheten ökar så ökar också antalet plankare i kollektivtrafiken, vi är övertygade om att detta hänger ihop. Från SL-politikernas sida hörs mest skuldbeläggande av de enskilda individer som tvingas planka, men att folk inte har råd att åka kollektivt är ett strukturellt problem och bör behandlas som ett sådant, säger Christian Tengblad från Planka.nu.

Men det är inte hela förklaringen: i en enkätundersökning bland Planka.nu:s medlemmar som genomfördes tidigare i år uppgav majoriteten av de tillfrågade att de organiserar sig i Planka.nu för att de vill ha avgiftsfri kollektivtrafik.

– Väldigt många är trötta på nedskärningar, avgifter, marknadslösningar och miljöförstöring. Folks privatekonomi håller inte för det nuvarande systemet, därför ökar efterfrågan på andra alternativ – som nolltaxa, avslutar Christian Tengblad.

Planka.nu släppte igår en ny film där vi tipsar nyblivna plankare om hur de lättast åker gratis i kollektivtrafiken, filmen kan ses här (och finns i högupplöst version för fri publicering om ni kontaktar oss): http://vimeo.com/5679579

Planka.nu är en ideell organisation som verkar för en avgiftsfri kollektivtrafik och organiserar pendlare i en avgiftsstrejk.

Plankakassan, eller p-kassan, är en solidaritetsfond för plankare i Stockholms kollektivtrafik. Som medlem får du de tilläggsavgifter (böter) du fått av SL-kontrollanter när du plankat betalda av kassan. P-kassan är en solidaritetskassa. Som medlem hjälper du andra plankare att få sina böter betalda. När du själv åker fast är det andra plankare som betalar din tilläggsavgift. P-kassan är ett sätt för dig som inte har råd att betala SL:s höga biljettpriser att ändå kunna resa kollektivt.

En kommentar

En kommentar på “Klipp från TV4 och P3 samt pressmeddelande om krisen i kollektivtrafiken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.