Förslaget till ny kollektivtrafiklag sågas av oppositionen

Vi rapporterade för drygt en månad sedan med stor skepsis om SOU:n ‘En ny kollektivtrafiklag’, denna skepsis delas glädjande nog av den röd-gröna oppositionen i riksdagen. Vid ett seminarium arrangerat av Svensk Kollektivtrafik under Almedalsveckan där representanter för S och MP närvarade så bekräftade dessa att lagen kommer rivas upp (alternativt ej träda i kraft, beroende på om den gjort det eller ej) om det blir en röd-grön allians efter valet 2010. Planka.nu tackar och bockar för detta besked och lovar att vi kommer hålla koll på oppositionen så att de håller sina löften.

Så här skriver Svensk Kollektivtrafik i sin sammanfattning av seminariet:

Christina Axelsson (S) lyfte fram att den analys som gjorts av WSP inom ramen för utredningen om en ny kollektivtrafiklag visar att priserna kommer att öka vid en avreglering och att färre kommer att resa. ”Klimatutmaningen är viktigast. Vi måste se till att få fler resenärer till kollektivtrafiken och fokusera på målet”, sade Christina Axelsson.

Karin Svensson Smith (MP) menar att det blir svårt att upprätthålla olönsam trafik när de kommersiella aktörerna har plockat russinen ur kakan och påtalade att prishöjningar kommer att gå emot en resandeökning. ”Vi vill tredubbla kollektivtrafiken, men fördubblingsmålet är ett steg på vägen”, sade Karin Svensson Smith.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.