RMT strejkar i Londons tunnelbana

Den engelska fackföreningen RMT (National Union of Rail, Maritime and Transport Workers), som organiserar transportarbetare i Londons tunnelbana, utlyste den nionde juni en 48 timmar lång strejk. Detta efter att förhandlingar mellan RMT och arbetsköparen Transport for London (transportdepartement underställt Londons borgmästare) havererat trots att parterna först verkade närma sig en överenskommelse.

När strejken nu är ett faktum försöker borgmästaren Boris Johnson vända londonborna mot arbetarna i RMT genom att säga att alla måste dra sitt strå till stacken för den ekonomiska krisen. London är en enorm stad där det krävs kollektivtrafik för att alla ska kunna ta sig till jobb, skola eller fritidsaktivitet. På grund av strejken rullar nu endast 120 av tunnelbanans 500 tåg. När kollektivtrafiken är så reducerad beräknar London Chamber of Commerce and Industry att det kan komma att kosta staden cirka 100 miljoner pund i utebliven produktivitet.

Vidare arbetar RMT för höjd reallön (den erbjudna löneökningen ligger under rådande inflation), stopp för trakasserier mot sjukskrivna (arbetsköparen besöker sjukskrivna i deras hem för intervjuer) och mot varsel av personal (som föranletts av tunnelbanans privatisering och ökade vinstintressen).

Planka.nu stödjer RMT i deras krav på en acceptabel arbetssituation, en värdig lön och deras vägran att betala etablissemangets kris.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.