Pensionärerna i Göteborg vill också ha gratis kollektivtrafik

För ett år sedan införde Västtrafik fria resor inom staden till alla pensionärer, 65 år eller äldre. Pensionärerna får ansöka om ett frikort som gäller under lågtrafik (mån-fre 830-1500, 1800-0600, samt dygnet runt på helger). Frikortet har tidigare haft en giltighetstid på ett år, men då intresset varit stort har nu giltighetstiden gått upp till tre år. Västtrafik räknade med att cirka 63 000 pensionärer skulle nappa på erbjudandet, men intresset var större och fortsätter än idag att växa. Resultatet av frikorten har blivit att fler pensionärer rör på sig, framför allt de fattigare som tidigare kanske inte haft råd med kollektivtrafiken. Västtrafik hoppas även på att fler som tidigare tagit bilen till jobbet ska välja kollektivtrafiken nu när den är “gratis”.

Och hur finansieras detta? Jo, genom att Göteborgs Stad ger en viss summa pengar för varje kort. Detta är något som Västtrafik tjänar på, som pensionärerna tjänar på. Dessa resenärers resor brukar kunna beräknas till cirka 65 miljoner per år, nu får Västtrafik istället en summa av Göteborgs Stad som går upp emot 150 miljoner per år istället.

Vi på Planka.nu tycker att nästa steg ska vara att skattefinansiera hela kollektivtrafiken. Detta är ju ett utmärkt exempel på hur det skulle se ut: Västtrafik får in sina pengar, alla resenärer oavsett ekonomi kan färdas, fler kanske lämnar bilen hemma. Tills dess kan vi glädjas åt att pensionärerna får uppleva det vi strävar efter!

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.