Rapport från massplankning i Skånetrafiken

Vi fick ett mejl från Syndikalistiska ungdomsförbundet i Simrishamn där de rapporterar från massplankningen i Skånetrafiken:

Den 31:a januari genomfördes en massplankning från Simrishamn i sydöstra Skåne, till Malmö. Runt elvatiden började folk samlas vid Simrishamns station. Humöret var bra, fram tills vi såg att det gick på säkerhetsvakter på tåget. Vi hoppade på ändå i hopp om att kunna föra en lugn dialog med vakterna och tågvärdarna. Detta gick inte så bra. En av vakterna förolämpade oss, snackade massa skit och hotade oss. Den andra vakten var dock ganska schysst. Vi var 18 stycken med på aktionen och bjöd på kaffe och kakor. De andra resenärerna bemötte oss betydligt trevligare än vakterna. I Tomelilla hoppade tre plankare av. Vi andra fortsatte dock mot Ystad. I Ystad förlorade vi ytterligare tre, men två stycken nya hoppade med. När vi väl var i Ystad diskuterade vi eventuell polisaktivitet längre fram på vägen. Vi bestämde oss därför för att bli av med säkerhetsvakterna. Vi hoppade av i Ystad och tänkte vänta på nästa tåg. Säkerhetsvakterna hoppade dock också av och stod kvar på stationen. Vi gick därför nio kilometer till nästa station, en liten by vid namn Svarte. Under vägen dit sänktes humöret lite, men när vi väl kommit fram var folk sprudlande av glädje. Turligt nog för oss var tåget försenat med nästan tio minuter. Vi hann precis. Väl på tåget kom konduktören och sa:
– Ni som tror att ni kan åka gratis är tvungna att hoppa av på nästa station. Om ni vill göra något så fixa en protestlista eller nåt.
Vi försökte föra samtal med konduktören, men hon bara vände och gick. Vi tänkte då att vi får väl hoppa av igen och tänka igenom situationen. Annars är det taskigt mot de andra resenärerna. Väl i Rydsgård hoppade vi av. Två stycken höll i dörren och två gick fram och pratade med dem som jobbade på tåget. Efter en kort diskussion då vi förklarade att vi hade en protestlista och var på väg för att lämna in den lät dem oss hoppa på. Vi blev återigen oerhört glada och åkte vidare. Till slut kom vi fram till Malmö. Vi hoppade av på stationen och tänkte ”Jaha. Vad fan gör vi nu?”. Sedan bestämde vi oss för att gå in i själva stationshuset med vår fett snygga banderoll och sjunga OPK:s låt Skånetrafiken. Efter det gick vi in till kundservicen och frågade efter högsta hönset. Där fanns dock ingen med auktoritär ställning, så vi kunde inte lämna vår protestlista. Denna ska istället skickas till huvudkontoret i Hässleholm. Inne på kundservice kom det en säkerhetsvakt som hotade oss och gick på en med personangrepp. Han försökte tvinga oss att gå, dock visste han inte enligt vilken lag vi inte fick vara där. Han hotade oss också med att ringa polisen, vilket han senare gjorde. Men då hade vi redan gått. Efter detta splittrade gruppen sig sakta men säkert och alla åkte hem till sitt. Vi är väldigt nöjda med vår aktion och ingen har fått betala böter eller blivit anmälda.

Det här är bara början!

SUF Simrishamn

5 kommentarer

5 kommentarer på “Rapport från massplankning i Skånetrafiken

 1. Det är bra!
  Man ska inte ge upp – det verkar dock inte lika lätt att planka på dessa tåg som här i Stockholm

  I det här fallet kanske det hade varit bättre att vänta ut det första tåget (och låta grisarna åka iväg med det). Dom kör väl ändå haltimmestrafik eller timmestrafik iallfall, så det är väl bättre att vänta på nästa än att gå 9 km.

  Såna där fjantar till vakter finns det ju tyvärr en hel del av.

 2. till ”C20”
  men problemet var att vakterna stod kvar och väntade på oss, för att de tänkte att vi tar nästa tåg istället. därför blev vi tvugna att skaka av dem. det går ett tåg varje timme.

  sen tror jag att det är lättare att planka i stockholm för att tågen här är bemannade ofta tre konduktörer ”streckan Simrishamn – Malmö” och de böjer sig inte med att han med en konduktör till eller två securitas vakter. i med att det är en av de streckorna där flest folk plankar förutom malmö – lund.
  vet inte 100% hur det är i stockholm men jag har sätt i tunnelbanan hur folk glatt hoppar över spärrarna^^

 3. Alltså, jag vill inte ge mig in på någon debatt om civil olydnad i allmänhet, det kan led långt. Men det måste ju hur som helst vara politikerna man vänder sig till. Vänder man sig till bolagen har man inget att hämta, de måste ju gå runt med sin verksamhet och det gör de inte om ingen betalar. Företagen som kör tåg, buss, tunnelbana eller spårvagn blir ju bara gladare ju mer bidrag det får från stat, kommun eller landsting. Vill man att finansieringen ska komma från annat håll än biljettbetalarna måste man ju vända sig till de som kan betala, inte till de som skulle bli utan pengar om de som betalar nu slutar….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.