2008 i backspegeln

Varje år på Planka.nu:s årsmöte brukar vi sammanfatta det gångna året i en så kallad verksamhetsberättelse. Den hamnar sen i en pärm i förrådet på vårt kontor, men den är ju inte hemlig på något sätt så därför publicerar vi den här också så att ni som är intresserade kan ta del av vad vi har gjort. Förhoppningsvis är det inspirerande läsning, någon kanske till och med får lust att vara med och arbeta med Planka.nu under 2009. Tveka inte att höra av dig om du vill engagera dig eller om du har förslag på vad vi ska ägna oss åt fortsättningsvis.

Verksamhetsberättelse 2008

2008 har förmodligen varit det mest aktiva året i Planka.nu’s historia. Vi bestämde i början av året (efter författandet av Highway to Hell i slutet av 2007) att miljöperspektivet skulle få ta större plats i verksamheten än tidigare vilket innebar att vi blev tvungna att sätta oss in i klimatdebatten på allvar. Idén om avgiftsfri kollektivtrafik anammades av både Vänsterpartiet och den nystartade miljöorganisationen Klimataktion som skrev in nolltaxa i sina stadgar under våren och Planka.nu var med och drog igång Klimatstart Stockholm som är ett brett nätverk som arbetade mot byggandet av Förbifart Stockholm.

Den första mars arrangerades Nolltaxedagen för första gången av Planka.nu och Öppna Stockholm med en demonstration i tunnelbanan där aktivistkit för att öppna spärrar delades ut till hundratalet deltagare. Aktionsdagen dokumenterades och resultatet blev en mycket fin youtubefilm. En annan film som vi gjorde i början av året visar hur man håller glasspärrarna öppna med hjälp av plankaklistermärken.

I april hyrde vi en bil och åkte till Göteborg för Planka.nu:s andra landsmöte. Aktivister från Östergötland och Lund fanns också representerade och det blev en mycket givande helg med inspirerande informationsutbyten och sociala möten.

Senare under våren deltog vi i ett par av Klimax “klimatkrockar” som anordnades flitigt på flera ställen i landet och tillsammans med Miljöförbundet Jordens Vänner och Fältbiologerna arrangerade vi i juni en motorvägsmotståndshelg på Lovön utanför Stockholm där byggandet av Förbifart Stockholm planeras. Under Almedalsveckan i Visby fanns Planka.nu på plats, inbjudna av Alternativa politikerveckan där vi höll föredrag, men vi deltog nästan mer i Almedalsveckans aktiviteter och gjorde aktioner mot billobbyn tillsammans med Klimax. Bland annat spelade vi upp motorvägsbuller i autentisk volym, något vi sedan gjorde utanför riksdagen under hösten också.

I slutet av september hölls European Social Forum i Malmö och Planka.nu förärades en alldeles egen punkt med rubriken Building a public transport network. Mötet blev trots ofördelaktig tid och plats lyckat och samlade ungefär 15 deltagare från flera olika länder. Där föddes idén till ett internationellt kollektivtrafiknätverk på allvar. Hemsideportalen Freepublictransports.com, en global samlingsplats för kollektivtrafik- och nolltaxerörelser, lanserades i slutet av november under festliga former på Café Edenborg. Samtidigt släppte vi rapporten Att resa ska inte kosta hela världen som presenterar fem konkreta åtgärder för att göra Stockholms transportsektor klimatsmart och rättvis. (Releasefest för två saker samtidigt var dock nästan att ta sig vatten över huvudet.)

När landstingspolitikerna i SL:s styrelse i november började diskutera att köpa in nya ‘plankningssäkra’ spärrar, av samma slag som de som finns i Lyon i Frankrike, lyckades vi göra ett reportage därifrån i form av en film som visar hur enkelt det är att planka förbi Lyons spärrar. Filmen delade vi sedan ut till landstingspolitikerna i samband med deras budgetmöte och både SVT’s ABC och TV4 Stockholm uppmärksammade aktionen och visade vår film i flera nyhetssändningar.

Därefter bar det av till Poznan i Polen och FN:s klimattoppmöte som vi fått ackrediteringar till genom Miljöförbundet. Det var väldigt lärorikt och spännande att få insyn i klimatarbetet på så hög nivå trots att det precis som vi befarat verkar extremt innehållslöst. Den största behållningen av polenresan var alla de nya internationella kontakterna; mötet med de polska ungsocialisterna och alla andra aktivister, forskare och galningar som vi fick tillfälle att stifta bekantskap med. Där började också nedräkningen till det verkliga mötet som äger rum i Köpenhamn i slutet av 2009 där post-Kyotoavtalet ska skrivas under.

Det löpande arbetet med ekonomi och administration har under 2008 fungerat bra. Vi har fortsatt att betala pengar till Ingen Människa är Illegal och öppnat ett sparkonto för p-kassans buffert som vi får lite ränta på. Dessutom har hemsidan har fått ett omfattande pressarkiv, vårt lilla bibliotek för internutbildning har vuxit sig lite större, vi har debatterat nolltaxa med en folkpartist hos Liberala ungdomsförbundet, firat första maj med SAC, arrangerat klubb med Spiderdogs, utlyst en affischtävling, spelat i frihetliga fotbollscupen, tryckt flera sorters klistermärken, tröjor, och väskor, publicerat ungefär en nyhet i veckan till hemsidan och börjat sammanfatta dessa i podcastform.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.