KtO: Rapport

KtO – Kollektivtrafikombudsmannen kommer från och med 2009 att löpande rapportera om sitt arbete här på planka.nu. Men vi smygstartar lite med en rapport från de sista månaderna 2008. Läs mer om Kollektivtrafikombudsmannen här

Kollektivtrafikombudsmannen (KtO) arbetar med att hjälpa dig som blivit utsatt för brott av anställd personal i kollektivtrafiken i Stockholm. För att förebygga brott och arbeta för en öppnare och mer tolerant kollektivtrafik stödjer vi dig som råkat illa ut och hjälper dig att polisanmäla.

Vår filosofi är enkel – ingen ska behöva vara rädd för att åka på stryk i kollektivtrafiken!
(Hämtat från www.kto.se)

KtO Rapport

En person lämnade en väldigt kort fråga där han undrade om en kontrollant på spårvagnen i Göteborg hade rätt att putta ner en person i sätet när han ska av. Personen (som uppenbarligen var anmälaren) undrade sade han inte hade biljett men att kontrollanten inte kunde veta det då.

Åtgärd: Gav en kort redogörelse för rättsiliga läget, att kontrollanterna inte har rätt att burka våld. Sade att det var svårt att uttala sig närmre med så lite information, men rådde anmälaren att polisanmäla. Har inte
hört av anmälaren därefter.

En person hörde av sig och undrade mer om det rättsliga läget, utan att egentligen ha råkat ut för något själv.

Åtgärd: Gav en redogörelse för det rättsliga läget, ungefär det som finns på hemsidan.

Under oktober kom en anmälan in till KTO. En person som faktiskt hade giltigt färdbevis plankade genom en spärr istället för att dra kortet genom den. Två ordningsvakter stoppade honom och krävde färdbevis. Han
visade kortet men vakterna ville då han skulle gå tillbaka och dra det i spärren. Han ville inte det då han tyckte det var onödigt, efter en ordväxling tog då vakterna honom och förde med våld ut honom ur stationen.
Anmälaren blev upprörd och tog sig tillbaka ner i stationen, men höll sig utanför spärrarna och ville tala med ordningsvakterna för att protestera mot hur han blivit behandlad. Ordningsvakterna gick då fram mot honom
förde ytterligare en gång ut honom ur stationen, hänvisade till att anmälaren ”störde allmänna ordningen”.
Anmälaren ger då upp och lyssnar på sina vänner och de går från stället. Anmälaren märker dock snabbt att han inte har sin klocka på armen längre. Han går tillbaka ner, ställer sig utanför spärrarna och frågar vakterna om de sett hans klocka. Vakterna säger att de inte har den. Efter en ordväxling så går ordningsvakterna genom spärrarna och tar polisgrepp på anmälaren och säger att de omhändertar honom och hotar med att han ska “in i häktet”.

Efter att anmälarens vänner protesterat så tar till sist vakterna upp anmälaren och släpper honom.

Bedömning: Vakterna hade ju inte rätt att omhänderta honom och inte heller hota med att gripa honom för att ta honom till häkte etc. Inte heller att använda våld i någon omfattning. Uppmanades att polisanmäla, men har inte hört av sig.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.