Västtrafik höjer priserna, Planka.nu Göteborg sänker!

Den 4 januari 2009 är det återigen dags för Västtrafik att höja sina biljettpriser, denna gång med 4%. Anledningen, eller ursäkten, är det ökade bränslepriset. Västtrafik vill att fler ska använda sig av deras tjänst och uppmanar folk att jämföra priset på dagens kollektivtrafik med priset på bilen, och menar då att kollektivtrafiken är det billigare alternativet. Vidare säger Västtrafik att deras kollektivtrafik med dess biljettsystem är det billigaste alternativet för de flesta. Planka.nu håller inte med och därför sänker vi vår medlemsavgift till 100 kronor per månad, från och med den 8 december 2008!

Ju dyrare kollektivtrafiken blir, desto färre har råd att resa med den. I dessa tider av finanskris, då fler får det knapert, är det fel läge att höja priserna. Att bränslepriset ökar är inget vi kan styra, däremot kan vi styra en prishöjning i kollektivtrafiken. Nu är det dags att ta kollektivtrafiken på allvar och göra den avgiftsfri och helt finansierad med skattemedel.

Från och med idag kostar det bara 100 kronor i månaden att stödja kampen för en skattefinansierad kollektivtrafik. Vi uppmanar alla resenärer att jämföra Västtrafiks priser med vad det skulle kosta om vi alla tillsammans hjälps åt att betala för kollektivtrafiken.

Västtrafiks prishöjning gör att färre har råd att nyttja kollektivtrafiken. Alla medborgare borde ha rätt att fritt kunna röra sig i staden oavsett plånboksstorlek. Vidare är rälsburen trafik det mest miljövänliga och effektivaste kollektiva transportslaget, det vill säga en rejäl insats för klimatet. Att västtrafik pratar om miljön samtidigt som de höjer priserna är hyckleri, med högre priser kommer färre att resa med kollektivtrafiken. ändå påstår Västtrafik att nuvarande finansieringsmodell är den bästa. Vi är av en annan åsikt, skattefinansierad kollektivtrafik är ett bättre sätt!

Planka.nu gör det enda vettiga, vi sänker våra priser! När Västtrafik höjer sina priser med 4% sänker vi våra med 50%. Nu kostar det bara 100 kronor i månaden att vara medlem i vår solidariska bötesfond P-kassan.

Planka.nu

PS. Vi har nya klistermärken som berättar om prissänkningen, skicka ett e-brev till oss om du vill ha! DS.

7 kommentarer

7 kommentarer på “Västtrafik höjer priserna, Planka.nu Göteborg sänker!

 1. Vilken idioti och Västrafiks priser som ökar så snabbt med avstånden också gör ju att t o m på långa sträckor blir kollektivtrafiken inte billigare (eller obetydligt billigare) än bränslepriset för att åka bil (och att jämföra med att inte ha bil alls är så jävla puckat
  – har man råd med bil så väljer dom flesta att ha en och dom fasta kostnaderna för bilen försvinner inte för att man åker kollektivt).

  Sedan ”prisvärdhet” på resan verkar inte som dom funderat över, t ex hur sakta busschaufförena kör (man måste vara bra långsam bilförare för att vara värre än dom) och segheten med att gå till och från hållplatser samt ev byten. Många ställen runt Göteborg kan ju inte nås med tåg heller.

  Vilken ursäkt förövrigt med bränslepriset – speciellt eftersom höjningen på 4% troligen omfattar spårtrafiken också (som går på el)

 2. Bra för övrigt att ni sänker – då är det lite mer prisvärt, visste inte att det kostade 200 kr mån i Göteborg, men dom har så mycket kontroller – det är iallafall långt billigare än västtrafiks ”snusk-priser”

 3. Vackert!

  Låt oss hoppas att denna snyggt timade prissänkning öppnar ögonen på tidigare tvivlande – om inte annat så är det ju en extra hundring i plånboken. Och även om jag tycker 200 i månaden är nog så skäligt för organisationen och det jobb ni gör så är den extra hundringen inte något jag gråter över heller!

  Keep it up, flickor och pojkar.

 4. Har länge varit en plankare, detta blev spiken i kistan som fick mig att aktivt stödja kampen för en skattefinansierad kollektivtrafik.

 5. blev medlem pga äckliga kontrollanter och ökade priser på både busskort och böterna. Helt ärligt skulle jag gå på soc än bli kontrollant, hur fan kan man med å ha sådant yrke? likadant med p-vakter.
  Jag köper inte att man behöver stålar. Man måste ha en sadistisk sida för ett sådant yrke.

 6. Gud vad löjliga ni är. Det är ju skitbilligt att åka i göteborg. Och ni som tycker det ska vara gratis: Det bästa är såklart om folk cyklar eller går. Därför bör det inte vara gratis.

  Och ni (alla) som tycker att bara för att man tycker det är dyrt så får man ta för sig utan att betala – gör ni likadant i mataffären?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.