Ny rapport: Att resa ska inte kosta hela världen

Idag släpper Planka.nu rapporten Att resa ska inte kosta hela världen – fem konkreta åtgärder för att göra Stockholms transportsektor klimatsmart och rättvis. Ikväll blir det släppfest på café Edenborg, där vi bjuder på bubbel och rapport färsk från tryckeriet. Orkar du inte vänta tills dess kan du redan nu ladda ner rapporten här. är du för lat för att läsa kan vi rekommendera sammanfattningen nedan eller denna debattartikel om rapporten.

Sammanfattning av Att resa ska inte kosta hela världen

Under 2009 ska det nuvarande Kyotoprotokollet ersättas av ett nytt internationellt klimatavtal. Som ordförandeland i EU kommer Sverige att spela en nyckelroll när världens makthavare samlas i Köpenhamn för att skriva under det nya avtalet.

Inför detta vill vi i Planka.nu vrida fokus från abstrakta procentsatser och klimatmål till konkreta politiska åtgärder. Transportsektorn är Sveriges största klimatbov, av våra klimatfarliga utsläpp kommer över 40 procent från transportsektorn. Värst är vägtrafiken, som sedan 1990 har ökat sina utsläpp med hela tolv procent, och nu står för cirka 30 procent av alla utsläpp.

En kraftfull klimatanpassning kräver omfattande infrastrukturförändringar i transportsektorn. Nyckeln till klimatanpassningen finns i städerna där de största utsläppen sker. Genom enkla reformer – som att planera städer för kollektivtrafik-, cykel- och promenadtransporter – kan vi tvinga bort biltrafiken och minska utsläppen från våra städer.
I denna rapport presenterar vi fem konkreta åtgärder för en rättvis och klimatsmart omställning av Stockholms transportsektor.

  • Transportsnål samhällsplanering
  • Storsatsa på spårburen kollektivtrafik
  • Stopp för vägutbyggnader
  • Bilfri stadskärna
  • Avgiftsfri kollektivtrafik

Vi hoppas att denna rapport ska bidra till en fördjupad diskussion om hur vi vill forma vår stad, samt sätta fokus på hur viktigt det är att en klimatanpassning sker på ett rättvist sätt.

Planka.nu
Stockholm, november 2008

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.