Den globala nolltaxerörelsen samlas på freepublictransports.com

Den 26:e november lanseras freepublictransports.com – en ny sida från planka.nu som vänder sig till resenärer, aktivister och arbetare i kollektivtrafiken.

Freepublictransports.com är tänkt att fungera som ett globalt forum där kollektivtrafikrelaterade rörelser över hela världen kan mötas och sammanlänkas till ett enda stort nätverk. För att det ska fungera och bli så stort som vi hoppas så behöver vi hjälp med att samla ihop information från så många städer som möjligt!

När sidan är färdig den 26:e november kommer den att vara i wiki-format där vem som helst kan gå in och redigera materialet och lägga till nya texter. Rapportera in information i form av nyheter, erfarenheter och praktiska tips om hur kampen i och för kollektivtrafiken förs i städer över hela världen. På www.freepublictransports.com ligger nu ett temporärt formulär som vem som helst kan fylla i och på så vis bidra med material som kommer finnas på sidan från allra första början.

Hjälp oss att skapa världens första portal för nolltaxerörelsen och vidarebefordra gärna brevet på engelska här nedan till personer och grupper som kan tänkas vara intresserade!

A call for help in building www.freepublictransports.com – a global forum for the free transports movement!

Hello everybody, we’re contacting you with the hope that you’ll be interested in joining us in a project to create a global forum for discussions, news and practical tips about the fight to make the public transports free. Right now we”™re constructing the web page www.freepublictransports.com, and we need your help!

On the 26th of November freepublictransports.com will go public, but until then it would be great if you used the form on that web page to send us information about every group you know about (you don’t have to belong to one), information about the public transport system in as many cities as possible as well as anything else you can come up with that relate to the public transport.

We will gather all information we get and publish it on the site, and when it goes online it’ll be in a wiki-format so that everyone will be able to update, add and change the information.

Our hope is that by gathering information about local groups fighting for free transports we will be able to learn from each other and co-operate in our struggle.

We kindly ask you to write in English so that as many as possible will be able to read it.

If you have any questions, please send them to sthlm@planka.nu or info@freepublictransports.com, and if you know anyone who would be interested in this project, please forward this mail to them or give them the web page address www.freepublictransports.com.

With solidarity! // Planka.nu Stockholm, a part of freepublictransports.com

P.S. If anyone is attending the climate meetings in Poznan, let us now so we can meet up there.

2 kommentarer

2 kommentarer på “Den globala nolltaxerörelsen samlas på freepublictransports.com

 1. Vad är grejen med att ni tagit bort informationen för hur man plankar/reser så billigt som möjligt i varje stad? Jag vet att det låg uppe sån information tidigare, och eftersom det inte är olagligt (ni har samma info här på planka.nu) så undrar jag verkligen varför. Det är ju den informationen som är intressant. Det krävs inte en hemsida för att upprätta ett register över organisationer som kämpar för fri kollektivtrafik – och genom att läsa ett register kommer man inte att bli sporrad till att börja organisera i sin egen hemstad, som förhoppningen är:
  ”We believe that organization is the key to all political change, and therefore our hope with this site is that you will get inspired and start organizing the fight for a free public transport in your own city!”
  Att organisationer är nyckeln till all politisk förändring? Vad är det som hänt?

  freepublictransports.com var ett skitbra koncept, men nu är den helt oanvändbar för gemene man. Jag vill veta hur man plankar i Barcelona, London, Enköping, New York, Landskrona, Bastuträsk osv!

 2. Hej, det var inte direkt ett självklart beslut att ta bort plankningstipsdelen från fpt.com. Det finns ett par anledningar till att vi ändå valde att göra det. Dels så är det i princip bara planka.nu, av alla organisationer som jobbar för nolltaxa, som förespråkar plankning och driver en p-kassa. Dels upplevde vi att alla som kontaktade oss efter att sidan släpptes var relativt ointresserade av plankningsbiten (som dessutom bara fanns om Sverige). För att göra sidan så överblickbar och koncentrerad som möjligt så har vi valt att enbart ha två typer av information på den, grupper som arbetar för nolltaxa och städer som infört nolltaxa (dock inte helt färdigt än…).

  Hur några plankningstips skulle sporra till organisering så mycket mer än ett register med information om alla grupper som jobbar för nolltaxa har vi lite svårt att se. Och det är inte _organisationer_ utan _organisering_ vi anser vara nyckeln till förändring. En av grundtankarna med sidan är ju att vi som arbetar med nolltaxa ska komma i kontakt med varandra och diskutera/samarbeta mera, de grupper som har plankningsguider (typ planka) har ju även dessa på sina egna hemsidor.

  Synd att du tycker att hela poängen med sidan har försvunnit, för oss i planka.nu har den redan varit väldigt givande. Framförallt har den lett till att vi har kommit mycket närmre andra grupper i vår rörelse, och fått massa nya kontakter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.