Aktion för 350 ppm i Almedalen

Planka.nu har fortsatt sina härjningar tillsammans med Klimax i Almedalen. Nu ikväll genomfördes en aktion under statsminister Fredrik Reinfeldts tal. Bland annat rullades en stor jordglob in i publiken framför scenen.

Läs pressmeddelandet från aktionen här:

Idag, fredag, under Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen vecklade aktivister från Klimax och Planka.nu ut banderoller med budskapet “350 ppm”.

Koldioxidhalterna i atmosfären måste sänkas till 350 ppm från nuvarande 385 ppm, dagens nivå är inte hållbar. Aktionen genomfördes för att uppmärksamma på allvaret i klimatfrågan, minskar vi inte utsläppen av koldioxid kommer det att få våldsamma konsekvenser, havsnivån förväntas stiga över tre meter och jordens temperatur ökar med fler naturkatastrofer som följd.

– De politiker och andra makthavare som befinner sig i Almedalen har alla ett ansvar att agera utifrån naturens grundläggande förutsättningar, säger Alfred Hallmert, talesperson för Klimax.

Klimax och Planka.nu har under hela Almedalsveckan genomfört aktioner mot billobbyn. Utsläppen från tranportsektorn ökar hela tiden och nya infrastruktursatsningar i form av motorvägar planeras.

– Bilen är ett omodernt och extremt ineffektivt transportmedel. Just nu planeras motorvägar runt Stockholm för 50 miljarder kronor. Vi har inte råd att satsa en spänn på åtgärder som inte leder till utsläppsminskningar, menar Anna Nygård från planka.nu

Tällberg Foundation och Stockholm Environment Institute presenterade nyligen ett upprop riktat till de länder som är delaktiga i de pågående klimatförhandlingarna inför Köpenhamns-fördraget i slutet på 2009. 150 forskare, politiker och företagsledare står bakom uppropet som tar ställning för lägre gränsvärden för koldioxidutsläpp. 350 ppm är den nivån vi måste ner till, högre värden än så klarar inte atmosfären på sikt.

Klimax och Planka.nu kräver en hållbar klimatpolitik med utbyggd kollektivtrafik i stället för fler vägar och ökad bilism. Flygresorna måste bli färre och det måste finnas ekonomiska incitament för folk att välja klimatsmarta transportsätt.

Läs mer:

Klimax – Hemsida

6 kommentarer

6 kommentarer på “Aktion för 350 ppm i Almedalen

 1. ”Bilen är ett omodernt och extremt ineffektivt transportmedel”

  Som om kollektivtrafiken är så effektiv. Speciellt med tanke på hur förarna på dom flesta linjer kör också. Testa och åk t ex Kungsängen-Kista C eller Jakobsberg-Sollentuna kollektivt. Ta även en tur mellan Gröndal och Liljeholmen med Tvärbanan i – där brukar dom väl ligga i sådär 20-25 km/h.
  Det är lätt att förstå varför folk åker bil istället!

  För att inte nämna att många gillar bilar och att köra/åka – vilket ni inte verkar fattat, det är inte bara ett transportera sig från a till b det handlar om.

  Ni gör ett riktigt bra jobb med kollektivtrafiken – men lägg ner hatet mot bilisterna. Ok, om man protesterar mot Förbifart Stockholm denna är ett enormt slöseri med skattepengar och ger mindre pengar till miljöarbetet, men när det bara går ut på att hata bilister är det ju bara fjantigt. Tycker denna sida är riktigt bra för arbetet med kollektivtrafiken men detta gör ju att man blir lätt besviken.

 2. Kollektivtrafiken skulle kunna vara betydligt mer effektiv, det är sant. Men fortfarande – kollektivt resande är det smartaste ur effektivitetssynpunkt och bilen borde väl ha förlorat sin status vid det här laget när vi vet vilka ödesdigra konsekvenser som bilismen faktiskt har.

  Det handlar inte om något bilhat, det finns tillfällen då bilen är ett utmärkt transportmedel, men de tillfällena blir allt färre. Vi måste sluta romantisera bilåkande och satsa på moderna kollektivtrafiklösningar.

 3. Det handlar inte om status – det hadlar om att man gillar bilar och att åka/köra

  Och det är underbart att åka skönt i en bil och kunna köra som man vill (eller åka med nån annan som kör skönt), utan att t ex behöva dela fordon med gubbar och kärringar som gnäller på att man kör ryckigt och för fort.

  Jag har inte haft råd med körkort än, men har en kompis som aldrig åker kollektivt (utom nån gång ibland till innerstan med tunnelbanan) pga att han inte står ut med körstilen.

  Fråga många bilister varför dom åker bil – tror inte det är stor del av fallen det handlar om status.

 4. C20 – Du är lite för bekväm för dina barnbarns bästa, problemet här är du inte vill offra något av den bekvämlighet du redan har. Så är det med nästan allt och så länge de kortsiktiga fördelarna med bilåkning överväger blir det svårt att få fler att välja bort bilen och ta bussen. *Vi måste alltså göra kollektivtrafiken mer attraktiv än bilen*. Därför tycker jag att det låter bra med gratis kollektivtrafik (betald via skatt). (Obs att jag inte satt mig in i planka.nu:s åsikter eller strategier)

 5. De förhöjda nivåerna av koldioxid som uppmäts i atmosfären är inte på grund av mänskligaktivitet.

  Läs mer på http://www.vaken.se
  Läs mer på moderna-myter.se

  Ladda ned dokumentären ”the great global warming swindle”.

  Dock används denna ”klimatagenda” och ”Co2-agenda” som ett politiskt medel av makthavarna för att införa nya lagar i syfte att kontrollera oss människor.

 6. Men herregud! Jävla galningar! På vilket sätt försöker makthavarn styra oss människor med nya lagar konstruerade utifrån en koldioxidagenda?? Det stora problemet är att det görs för lite åt den globala uppvärmningen, inte tvärt om. Kolla här i stället för på era dumma sekteristsidor http://klimatfakta.com/2006/08/28/bevis-1/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.