Stockholms busschaufförer strejkar

Idag gick busschaufförerna på de privata bussbolagen Swebus och Busslink i Stocholm ut i strejk. Konflikten har uppstått under förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal som berör c:a 15000 privatanställda inom kollektivtrafiken.
– Trots flera månaders förhandlingar med ambitionen att få till ett avtal har medlarna presenterat ett bud som vi inte kan acceptera. Självklart är vi mycket besvikna på att arbetsgivaren inte tar sitt ansvar och ger samma löneökningar som vi avtalade med de kommunala bussbolagen samt andra på arbetsmarknaden, säger Håkan Petterson, Kommunals andre vice ordförande och avtalsansvarige.

De fyra huvudkrav som fackförbundet Kommunal har presenterat är:

  • Avtalsperiod om 22 månader med en nivåhöjning på 1 600 kronor
  • Stopp för arbetsgivarna att ensidigt kunna förkorta dygnsvilan för förare till nio timmar tre gånger i veckan
  • Kortare ramtid för förare
  • Stopp för sämre anställningsformer i kollektivavtalet än de som lagen tillåter

Från och med den 8:e juli omfattas även Västerbottens län av strejken och från och med den 15:e juli strejkar också Skånes privatanställda busschaufförer. Storstockholms transportarbetarsyndikat inom SAC har sympativarslat sina medlemmar.

Planka.nu stöder förarnas krav på förbättrade arbetsvillkor, att privata bolag försöker konkurrera på bekostnad av de anställdas avtal är fullständigt oacceptabelt!

Läs mer:

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.