Vi fortsätter samarbetet med Ingen människa är illegal

Vi fortsätter vårt samarbete med Ingen människa är illegal för att stödja papperslösa. Under 2008 kommer vi bidra med 1500:- varje månad. Pengarna kommer användas för att införskaffa färdbevis till papperlösa eftersom de riskerar att utvisas om de åker fast i biljettkontroller. Vi har bedrivit samarbete med Ingen människa är illegal under en längre tid och ser det som en viktig del i våran kamp för att göra kollektivtrafiken tillgänglig för alla.

Nedan återpublicerar vi en debattartikel från IMäI som på ett bra sätt förklarar varför vi väljer att stödja dem ekonomiskt.

SL:s biljettkontroller en del av Fort Europa

SL:s kontroller är inte bara ett sätt att komma åt plankarna. Det är även ett sätt för polisen att ta fast de människor som tvingats gå under jorden. EU:s gränser upprätthålls inte bara med militariserade taggtrådsgränser, utan gränsbevakningen sker också mitt ibland oss.

Med dagens svenska asylpolitik nekas många människor uppehållstillstånd trots att de inte har någon möjlighet att återvända. Det enda alternativ som återstår blir att gömma sig. Att leva gömd är att leva utanför samhället utan alla de rättigheter vi andra tar för givet. Man har ingen rätt att försörja sig och att söka hjälp när man drabbats av brott är omöjligt. Man har inte rätt till någon annan vård än den allra mest akuta, och i realiteten förvägras man ofta till och med den. Den ständiga risken att bli upptäckt hindrar människor från att få tillgång ens till de få rättigheter man formellt har.

Nätverket Ingen människa är illegal erkänner inga nationsgränser – alla människor har rätt att röra sig fritt. Denna rättighet kan inte skiljas från rätten att delta i samhällslivet under jämlika förhållanden. Vi arbetar därför för att de människor man kallar ”illegala” ska få tillgång till samma rättigheter som dem med personnumrets fyra sista siffror. Det mest grundläggande är att kunna röra sig i samhället utan att bli upptäckt och avvisad. Planka.nu stöder det arbetet genom att bidra med pengar till SL-kort åt dem som tvingas leva gömda. Att vara med i planka.nu innebär alltså inte bara en kamp mot SL:s taxor, utan även mot den gränsdragning som utestänger människor och fråntar dem sina mänskliga rättigheter.

/Ingen människa är illegal, Stockholm

En kommentar

En kommentar på “Vi fortsätter samarbetet med Ingen människa är illegal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.