SL varnar för nya spärrar

Samtidigt som antalet anmälningar om personskador – orsakade av snabba glasdörrspärrar – ökar så ska SL satsa på ännu farligare varianter.

I Mitt I Söderort den 5 februari berättar man först om Anita Rosén vars jacka slets sönder av spärrarna vid Liljeholmen. En stor bit av jackärmen hade snittats upp – cirka 10×10 centimeter. Upptäckten fick henne först att dra en lättnadens suck över att hon faktiskt hade haft en jacka på sig.

I samma tidning pratas det även om ännu nyare spärrar från SL som ska vara 180 cm höga.
– När spärrarna är så höga är risken stor att folk fastnar med huvudet, säger Lars Averyd från SLs fastighetsavdelning.

Det är illa ställt med samhället när man accepterar skallskador för resenärerna i ett desperat försök att upprätthålla avgiftstrycket på kollektivtrafiken. Den är faktiskt vår gemensamma egendom, och borde snarare omfattas av allemansrätten. Då skulle man slippa både kostander och skador orsakade av spärrgiljotinerna.

7 kommentarer

7 kommentarer på “SL varnar för nya spärrar

 1. Satsningen på de nya höga spärrarna är ju ändå värdelös, att SL bara beställer in lite random saker för miljoner kronor som är ”effektivare” enligt en tredje part. De förhindrar fortfarande inte att man går bakom någon med kort. Att man klättrar över spärrarna blir förstås svårare, men hur ofta är det ingen annan i närheten när man ska planka på en tunnelbanestation i Stockholm?

  Kunde SL acceptera en avgiftsfri kollektivtrafik kunde de slippa köpa in dyra spärrar, reparera dem och dessutom betala människor för att stå och ”vakta” dem. Lägga pengarna på underhåll av vagnar, stationer och återinförande av trygghetsvärdar är en långt bättre lösning!

 2. Det är ju roligt att dom ska slänga bort pengar på ännu mer spärrar (undrar vad dessa kostar?)

  Spärrarna stängs egentligen inte med så stor kraft (mindre än t ex tågdörrarna) men dörrarna är smala vilket gör att kraften hamnar på liten yta – ibland glider dessutom gummilisten ner en bit, vilket gör att den vassa överkanten på aluminiumprofilen i dörren ligger fritt (kan vara en sån som snittade jackan).

  Ett bra tips är att hålla uppe dörrarna när man går igenom – SL kommer knappast åtgärda detta problem eftersom dom inte vill ta risken att fler plankare hinner in. En ny åtgärd jag har sett är att sätta upp höga glasskivor mellan spärrarna – detta har dom gjort bl a vid T-Centralen, Kista och Jakobsberg.

  Klättra över blir lite svårare men gå bakom en med kort funkar ju lika bra. På pendeltågsstationerna råkar man ibland ut för att det inte finns nån med kort – men där brukar det oftast gå bra att gå över spåren till stationen istället.

  Så mycket som dom slängt ut på dessa spärrar och skit undrar man hur mycket skatten skulle behövt höjas om pengarna gått till trafiken istället med nolltaxa. är det förresten därför dom höjer priset i mars kan man undra – eftersom extrainkomsterna av höjningen enl dom själva inte kommer ge mer än 200 miljoner extra (det är ju en skitsumma jämfört med var dom slänger bort på biljetthanteringen).

 3. När ska SL fatta att det inte går att stoppa plankningen mha spärrar? Som sagt så är det bara att gå bakom nån med kort, och hålla upp dörrarna. Sluta slösa bort mångmiljonbelopp på onödiga saker som spärrar och fjantar i gula kläder som står och vaktar. De har ingen befogenhet, och får inte stoppa nån. Plankar framför deras ögon varje dag, och om de säger nåt, ignorerar man bara dom precis som de vore tiggare som bad om pengar =)

 4. Jag tycker att man kunde ha mänskliga ”spärrar” som ersätter de automatiska. Dessa människor kontrollerar biljetter, stämplar remsor. Ingen som kan smita förbi, inget våld, inga upprivna jackor, fler arbetstillfällen, mindre arbetslöshet, ökad sysselsättning vilket bidrar till mer skattepengar = mer pengar till kollektivtrafiken.

  Det fanns ju sådana innan spärrarna introducerades överhuvudtaget. Då verkar det ju ha fungerat..

 5. Ofta att man vill ha högre. Jag tycker att man ska ha lite ’normala’ spärrar. Och inte liksom lägga ut pengar på en massa bullshit!

 6. Valdemar, jag tror knappas guljackorna behöver tigga. De tjänar 20 000/mån på att stå där. Däremot skulle nog du behöva tigga eftersom du inte har råd att betala SL kort…

  *host* rödstrumpor!

 7. Valdemar verkar inte ha nån aning om vad det är han snackar om.
  ”Guljackorna” lär sig sätt att gå tillväga och har numera ordningsvakter oftast en plattform ner eller precis bakom ryggen, plankar nån anropar de sitt företags ordningsvakter som får ett signalement och plockar plankaren, och de brukar inte vara så trevliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.