Ponnybrigaden: Västtrafiks trakasserier fortsätter

Tisdagen den 22 oktober var det dags för Västtrafik att återigen trakassera oss kollektivtrafikanter med höstens andra spårvagnsrazzia. Strax efter morgonrusningen stod 20 biljettkontrollanter, två väktare och en trafikledare på Frihamnens hållplats på Hisingen och genomförde ytterligare en storkontroll. Nästan 3500 resenärer kontrollerades, varav 156 bötfälldes (ca 4%) för biljettlöst resande. En av dessa belades med handfängsel och fördes iväg av polisen. Då han enbart pratade engelska och var helt lugn finns det anledning att frukta att ännu en papperslös invandrare hamnat i kontrollanternas klor och nu sitter inlåst med en osäker framtid att vänta. Ponnybrigaden hade en knapp handfull aktivister på plats, men då det handlade om ca 25 personer som genomförde kontrollerna ägnade vi oss åt att fotografera och bevittna övergreppen snarare än att protestera mot dem. även Västtrafik dokumenterade förfarandet, då en (ö)känd civil kontrollant stod på en gångbro och filmade samtliga kontroller. Vid varje kontroll leddes ca 5-8 personer av vagnarna av kontrollanterna. Både mödrar med barnvagnar, hemlösa och studenter fastnade i kontrollerna, och man slogs av att det var en stor spridning på de personer som inte hade möjlighet att betala för resan.

Tidpunkten för kontrollen känns även den cyniskt vald, då kontrollanterna anlände till hållplatsen ca 08.10, dvs precis efter morgonrusningen. De allra flesta som nyttjar kollektivtrafiken under denna tid kan således misstänkas vara studenter, sjukskrivna, arbetslösa, barnlediga eller deltidsarbetande då de främst är dessa som inte behöver vara på arbetet kl.08 men reser i andra ärenden under förmiddagen. På detta viset drabbar kontrollerna ytterligare främst de som redan har en problematisk ekonomisk situation.

Nu uppmanar Ponnybrigaden i Göteborg SAMTLIGA att komma till Frihamnens hållplats nästa tisdag den 30:e oktober kl 15.00, då vi ska genomföra egna hållplatskontroller. Vi kommer att dela ut flygblad till alla resenärer om kontrollanternas funktion och deras övergrepp, samt sprida budskapet att kollektivtrafiken bör avgiftsbefrias.

Vi ses på Frihamnen om en vecka!

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.