Helsingfors utreder nolltaxa

DN rapporterar att Helsingfors utreder nolltaxa. Initiativet kommer från den den socialdemokratiska riksdagsmannen och stadsfullmäktigeledamoten Päivi Lipponen. Hennes förslag, som fått brett stöd i stadsfullmäktige, är att i ett första skede låta alla under sexton år åka gratis medan staden utreder nolltaxa.

Förslaget har mötts av viss kritik från vd:n för Helsingfors stads trafikverk, det är de gamla vanliga argumenten kring okynnesåkning samt att biltrafiken inte kommer minska. Här vill vi bara påminna herr vd om att enhetstaxan stod för hälften av den ökning av resenärer som kollektivtrafiken hade under försöket med trängselskatt. Samt att nolltaxa främst är en fördelningspolitisk fråga. Som tur är så är det inte heller han som bestämmer över kollektivtrafiken och därför så tillsätts nu en vetenskaplig utredning som ska undersöka effekterna av nolltaxa.

Helsingfors brottas med stora problem på grund av en hårt förorenad luft och nyligen så togs beslut om att myndigheterna har rätt att förbjuda all privattrafik om luften blir för dålig. För Helsingforsbornas del är det bara att hoppas att det sker eftersom staden också är skyldig att erbjuda gratis kollektivtrafik under tiden.

Det är glädjande att se att det finns en initiativkraft hos politikerna i Helsingfors och att de inser att det krävs radikala förändringar av trafiksituationen i våra städer. Både för att handskas med det globala klimathotet och för att skapa en god stadsmiljö.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.