Kamrater i Brasilien!

Vi fick besök förra veckan. Pablo, en brasiliansk aktivist inom nolltaxerörelsen Passe Livre, var i Stockholm och vi träffades för att utbyta erfarenheter och lära oss mer om varandras organisationer. Det visade sig att vi hade en hel del gemensamt.

Movimento Passe Livre började som en kampanj för studentrabatt på bussarna men efter en stor prishöjning i staden Florianapolis 2003 utvecklades det hela snabbt. Man mobiliserade från skolor och universitet och tog sig till busscentralerna där folk redan var förbannade. 10 000 människor demonstrerade på gatorna och efter att stadshuset dessutom bränts ner tvingades politikerna att dra tillbaka höjningen. Därefter lyckades man också stoppa höjningar i två andra städer till exempel i Salvador där vägarna blockerades i tio dagar.

Nu finns rörelsen för nolltaxa MPL officiellt i fem städer men ett dussin till är på väg att ansluta sig. Anledningen till att anslutningen går långsamt är att både trotskistiska och anarkistiska grupper har försökt ta kontroll över rörelsen. Detta beror på att framgångarna gjort MPL till den viktigaste vänstergruppen i Florianopolis och en av de viktigaste autonoma rörelserna i hela Brasilien jämte de jordlösa i MST och de tak/hemlösa i MTST. Politiker från både höger och vänster vänder sig till MPL för att få stöd bland de unga tonåringar som utgör majoriteten av aktivisterna. Plankning är inte vanligt i Brasilien på samma sätt som här även om det förekommer, däremot använder sig MPL av massplankningar som protestmetod.

Mer information om MPL i form av filmer och artiklar kommer snart. Vi ska försöka få så mycket som möjligt av deras material översatt från portugisiska. Förhoppningsvis leder mötet till en kontinuerlig kontakt med våra kamrater i Brasilien. Kampen för nolltaxa är global!

3 kommentarer

3 kommentarer på “Kamrater i Brasilien!

  1. Har ni tänkt på att ni skulle kunna få EU-bidrag (strukturfonder?)för alla era internationella projekt? Har för mig att den nuvarande regeringen dessutom satsar just på Amerika

  2. Kampen för nolltaxa är definitivt global, likaså försöken att motarbeta kampen. Här i Melbourne där jag just nu befinner mig har man stora problem med ”fare evaders”, och anstränger sig för att motverka oss genom kostsamma propaganda-kampanjer. Ta gärna en titt på ett foto jag tog av ”en propaganda-affisch”:http://peeq.se/blog.php?id=59

  3. I Wien (en stad där plankning är extremt lätt, för att inte säga accepterat) verkar tydligen sedan många år en väl fungerande p-kassa, främst bland studenter. Den är dock inte del av någon politisk kampanj, men kanske kan vara intressant att nosa upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.