AD ger Veolia rätt

Igår fastslog Arbetsdomstolen att det inte var fel av Veolia att sparka Klubb 119:s ordförande Per Johansson. Per fick sparken hösten 2005 efter att han vid ett flertal tillfällen kritiserat Connex för bristande säkerhetsrutiner, främst i samband med tunnelbanebranden i Rinkeby.

En klassdom, nu blir det tystare på svenska arbetsplatser. Det är i flera avseenden en politisk dom. AD har ensidigt ställt sig på arbetsgivarens sida och vägrat att lyssna på fackets representanter. säger Per till DN.

Veolia har hela tiden hävdat att avskedandet var en arbetsmiljöfråga, inte en facklig fråga. På ett sätt så har de ju rätt, arbetsmiljön blir garanterat sämre om man tystar alla som vågar kritisera den. Men att det, som Veolia hävdar, skulle röra sig om att Per var svår att samarbeta med, ter sig mer och mer långsökt. Främst på grund av det stöd han har fått från sina arbetskamrater i kollektivtrafiken.

Arbetsdomstolen har alltså i detta fall inte tagit någon hänsyn till frågan om rätten att yttra sig om förhållanden på sin arbetsplats utan enbart riktat in sig på att Per varit “dum”. Det är en dom som sätter säkerheten i kollektivtrafiken på spel – både för anställda och resenärer. Det är också en dom som är intimt sammankopplad med privatiseringen av driften av kollektivtrafiken.

I offentlig tjänst finns det ett långtgående meddelarskydd. Detta skydd försvinner när offentlig verksamhet privatiseras, och ersätts istället av en – i sig oerhört märklig, feodalt rotad – långtgående lojalitetsplikt med arbetsgivaren. Detta är inte rimligt. Det borde åtminstone vara så att offentligt finansierad verksamhet omfattas av samma skydd för de anställda, som renodlat offentlig verksamhet. Och inte minst bör det faktum att de anställdas yttrandefrihet kraftigt beskärs vid en privatisering vara en tungt vägande faktor vid sådana beslut. Skriver Ali Esbati på sin blogg.

Planka.nu håller med både Per och Ali, domen är djupt oroande, och vi tar bestämt avstånd från Veolias antifackliga metoder och AD:s bekräftande av dessa!

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.