SL:s ordningsvakter misshandlade tunnelbaneförare

SL:s nya nolltolerans mot fusket har redan börjat skörda sina offer. Nu rapporterar expressen att ordningsvakter på Fridhemsplans tunnelbanestation misshandlat en tunnelbaneförare på väg till jobbet!

När den uniformerade föraren passerade genom barnvagnsgrinden vid station Fridhemsplan blev hon bryskt gripen av ordningsvakterna som sedan misshandlade henne inför ögonen på andra trafikanter i vänthallen. Misshandeln slutade när spärrvakten identifierade föraren.

Håkan Isaksson, vd för vaktbolaget Nordisk bevakningstjänst berättar för expressen
Smiter någon innanför spärrarna agerar vi utifrån de regler som är uppställda av SL och Veolia, säger han.

Att SL:s ordningsvakter, väktare och kontrollanter är pigga på att slåss var knappast något nytt för oss som reser ofta med tunnelbana och pendeltåg. Men att VD:n bekräftar att man agerar utifrån regler som SL och Veolia satt upp är intressant med tanke på att SL länge påstått att man arbetar för att sådant här inte ska inträffa.

Vakterna var aggressiva och ville visa makt. Nu är jag rädd för hela väktarkåren, säger den utsatta föraren till Expressen.

Läs mer

19 kommentarer

19 kommentarer på “SL:s ordningsvakter misshandlade tunnelbaneförare

 1. Vill bara klargöra några saker:
  Ordningsvakter vid spärrarna på station fridhemsplan är inte en del i SL:s nolltoterans mot fusket.
  Föraren hade sin uniform på sig men under sina civila kläder. Vakterna visste med andra ord inte att hon jobbade som tågförare. Det bör även nämnas att föraren hade plankat in genom samma spärrlinje 2 ggr tidigare under dagen och blivit avvisad. Den tredje gången blev hon avlägsnad, alltså inte gripen som det står i artikeln.

  Det är underligt att en människa som blivit avlägsnad för ordningsstörande kallas ”utsatt”.
  är man en utsatt bilförare om man stoppas för fortkörning?

 2. NBT-anställd: Så då antar jag att du menar att det är okej att vakterna misshandlar folk i kollektivtrafiken – så länge dom inte har uniform på sig?

 3. En som inte gillar väktare:
  När det står skrivet i artikeln att tågföraren passerade spärren uniformerad så antyder detta att ordningsvakterna var medvetna om att hon arbetade för SL. Så var inte fallet och det var det som jag menade.

 4. NBT-anställd: Okej, men oavsett om hon hade uniformen under sin jacka eller ej så är våldet mot resenärer (och anställda) från ordningsvakter och annan personal ett stort problem i SL-trafiken. Ett problem som varken SL, Veolia eller väktarbolagen tar på allvar, bara planka.nu verkar göra det.. En eloge till alla ni som jobbar med kollektivtrafikombudsmannen!

 5. En som inte gillar väktare:
  Om man säger sig vilja arbeta mot “våldet mot resenärer” så anser jag att publicerandet av artiklar som den här är fel väg att gå. De bidrar nämligen till att sprida fördomar om ordningsvakter vilket bla bidrar till att minska respekten för deras befogenheter. Detta yttrar sig ofta i en vägran att följa vakternas muntliga anvisningar med en onödig våldsanvändning som följd.

 6. NBT-anställd
  Hej du! När jag skrev artikeln utgick jag från de olika artiklar i andra media som stod till förfogande. Och det är de uppgifterna som ligger till grund ovan.

  även om inte allt stämmer, nu står ord mot ord, är det intressanta, och oroväckande, hur ordningsvakter, väktare och kontrollanter i SL-trafiken tror att man kan misshandla trafikanter (och personal uppenbarligen) hur som helst. Det är inget nytt problem, men när SL börjar prata om nolltolerans blir åtminstone jag rädd att ännu fler oskyldiga ska råka illa ut.

  Vi på planka.nu får in massvis av rapporter från trafikanter som blivit illa behandlade av anställda i SL-trafiken som inte vet var dom ska vända sig någonstans. Därför startade vi KtO som bistår med rättshjälp.

  Sen tror jag det är ett tvådelat problem. Dels för att SL utformat ett regelsystem som är problematiskt, och dessutom ser genom fingrarna på personal som går över sina befogenheter. Och dels med dåligt utbildad personal där vissa agerar hetsigt och bidrar till att skapa hotfulla situationer.

 7. Till artikelförfattaren:
  ”När jag skrev artikeln utgick jag från de olika artiklar i andra media som stod till förfogande.”
  Jag har läst expressens artikel om händelsen och den målar upp en bild av vakter som aggressiva våldsverkare som vill visa sin makt. Detta är en fördomsfull bild av vakter som planka.nu sprider vidare genom att publicera den som fakta.

  Ps. Vilka andra artiklar om händelsen har du utgått ifrån? Du refererar bara till expressens artikel.

 8. NBT-anställd:
  Tror det var en artikel i City eller annan gratistidning jag hade i pappersform.

  Jag tror att den ”fördomsfulla bild” av väktare/ordningsvakter du nämner bara kan förändras av att nämnda yrkesgrupper förändrar sin attityd och agerar mer professionellt. Att ”bryta ner” någon på golvet för att man passerar en barnvagnsgrind tycker jag är fullständligt absurt. Det här var väl knappast första gången ordningsvakters överdrivna våldsanvändning uppmärksammas. Har svårt att tro att det skulle handla om en mediakomplott mot väktarna snarare än ett ganska väletablerat tillvägagångssätt av dessa att sköta sitt jobb på.

 9. Artikelförfattaren:
  Jag tror att den fördomsfulla bilden av vakter kan förändras genom dialog, möten och information mellan vakter och resenärer.
  Det är på det viset som bla fryshuset jobbar för att få bort motsättningar mellan olika grupper.

 10. ”Det är inte en fördom om det är sant. Väktare är helt enkelt ett förbannat pack, oavsett om de jobbar på kollektivtrafikens uppdrag eller med att vakta krogar. Hela väktarindustrin är ett träsk av fascism, rasism och organiserad brottslighet”. Ja, suck, vad säger man……. Fördomar, vad är det…….!?

  Ett ord poppar upp i mitt huvud…..insnöad. Förresten. Jag har läst i tidningen att vänsterväljare är som ohyra som infekterar våra gator. Alla sitter hemma på golvet i trans och röker vattenpipa…. Jaha. Men står det så i tidningen måste det ju vara sant. Jag kan ju för allt i världen inte vara så dum så att jag tror på allt jag läser och hör……..

  Egentligen så borde man ite bli upprörd över text skriven av en okunnig tomte, men i det här fallet gör jag ett undantag.

  Du vet inte ett jota om vad vi OV gör. Har hjälpt människor som farit illa efter misshandel, knivskärningar, personer som ramlat ned på spåret och fått det ena och andra avkappat. Tagit hand om barn vars föräldrar varit påtända och fulla. Vid ett tillfälle hann jag och min kollega precis stoppa en 4 årig pojke att stoppa in rohypnol tabletter i munnen, som hans påtända pappa precis hade tappat ned på perrongen. Hjälpt förrvirrade äldre människor som irrat runt på stationer utan att hitta hem. Gripit ett stort antal personer efter allvarliga brott tex. personrån, grov misshandel osv, osv.

  Jag glömmer aldrig de gånger som de utsatta tackat för våran hjälp och som sagt att vi troligtvis har räddat livet på dem.

  Sen en annan sak. JAg har många gånger försökt att resonera med såna som dig. OCh det spelar ingen roll vad man säger, ni har era starka fördommar. Snacka om hjärntvätt.

  Ps. Glöm inte, nästa gång så är det kanske du som behöver vår hjälp när du råkar vara på fel plats, vid fel tillfälle. Du kommer att få samma hjälp som alla andra, glöm inte det och släpp dina fördomar!!! Ds.

 11. Det finns självklart flera sidor av samma mynt, men myntet är i sig självt en fascistsymbol. Väktare, ordningsvakter och poliser manifesterar statens våldsmonopol. Jag fattar inte varför planka.nu ens låter dom komma till tals på den här sidan…

 12. Till Paah!

  Insnöad?

  Men ge upp!

  Att säga en sak om ett fenomen som är hyffsat sant, betyder inte att ett annat uttalande om ett helt annat fenomen är sant.

  Om jag säger att alla astronauter upplever gravitationsfrihet, så betyder inte det att alla vänsteraktivister röker hasch.

  (Bara som en parentes så stämde det nog för trettio år sedan).

  Lägg ner den här diskussionen fullständigt.

  Jag är helt övertygad om att om jag försöker planka på t.ex. T-centralen och gör vad jag kan inom lagliga gränser för att förhindra gripande, så kommer jag att råka på våldsamt (Fysiskt) mottagande.

  Jag kan sätta en lite sedel på detta. är det någon som sätter emot?

  Det vore intressant om någon annan kunde vara med och videodokumentera detta.

  Nisse, d.v.s. vem som helst, är världens snällaste pappa, men när han tar på sig uniformen och går till jobbet, så blir han Mr Hyde.

 13. Jag vill kommentera ionlägg #1 här.

  Jag undrar hur det funkar idag.
  Jag jobbade för SL 1976 och då hade vi tjänstekort. Vi åkte gratis dygnet runt, d.v.s. även på fritiden.

  Dessa tjänstekort måste vara borttagna idag, eftersom en tågförare tvingas planka.

  För att utreda detta, skall jag faktiskt fråga nästa gång jag kliver på en buss.

  (På den tiden var det SL som utfärdade tjänstekorten – idag verkar det vara ett myller av företag inblandade i kollektivåkningen).

 14. Barbaselo:

  Att göra vad man kan ”inom lagliga gränser” för att förhindra att bli gripen? Hur går det till?

  Om du tar dig igenom spärrlinjen utan att använda ett färdbevis och sedan inte samarbetar med en ordningsvakt som försöker stoppa dig så kommer du garanterat att få ett fysiskt mottagande och detta med allt önskvärt lagstöd. Om vakten inte gör det så gör han eller hon inte sitt jobb.

  Nisse beter sig garanterat annorlunda när han är i tjänst jämfört med hur han beter sig emot sina barn pga att rollen som famlijefar och rollen som vakt skiljer sig. Det är ingen konstigt med det.

  Så här fungerar det idag. Tjänstekorten finns kvar och fungerar på samma sätt som 1976. De måste dock medtas för att gälla och jag antar att detsamma gällde för 31 år sedan.

 15. De normalfungerande människorna tar inte jobb på Securitas eller liknande. Det är liksom diskplockarnivå.

  Inte undra på att de blir tvungna att ljuga om varandras tjänsteutövande stup i kvarten.

 16. Att diskutera med sk vanliga medborgare om vad en ordningsvakt får göra göra och inte göra finner jag alltid väldigt roande, speciellt på en fredagnatt i tunnelbanan och på bussar och pendeln, när det dricks alkohol och det ska plankas!
  Särskilt när dessa sk vanliga medborgare har alkohol i kroppen, då vet dem allt! Då har de blivit kärnfysiker och jurister och läkare på ett par timmar…

  Att SL måste höja priser på färdbiljetter har ju med att göra att klottersaneringen som vissa härligt klyfigt för tidigt födda barn med anpassningssvårigheter sprayar ner vangnar, bussar och stationer i sina tröstlösa försök att påvisa att de finns drar upp kostnader för resenärer, likväl alla dessa människor som håller upp dörar på tågen för att de ska släppa in sena polare som gärna går mot vangnen skapar ju kostnader då systemen i dörrarna går sönder!

  Sen att det har blivit något häftigt med att planka ser jag bara som rent flamseri. är det en merit att skriva i sitt CV när man söker jobb, kom igen!
  – Hej jag e medlem i Planka.nu… höhöh… nu plankar jag!

  WOW, vilka vardagshjältar! Samlas ni i veckan och skryter om hur många plankningar ni har gjort?
  Vem som har avancerat till topp 5 i rankingen över hur många plankningar ni har gjort?
  Delar ni ut pris?
  Priset består av fri plankning i ett år!

  Jag säger så här: Så länge ni plankar får ni har era möten, ni får jättegärna sitta i ring och sjunga ”We shall overcome”, ni skapar jobb för oss i kollektivtrafiken med era mogna tilltag och jag följer gärna lagboken när jag avvisar och avlägsnar er för det ni gör. Ni är i lagens ögon ordningsstörande!

  Jag blev ordningsvakt för att upprätthålla ordning och nykterhet, jag kommer gladeligen att hjlpa de som far illa, när de behöver min hjälp, när de blivit rånade, misshandlade, skadade, fulla, vilsna. Jag kommer att avvisa och avlägsna de stör och stökar och bryter mot lagen, jag kommer att gripa de som misshanldar och rånar och de som ger sig på barn för sexuella fanatsier, jag kommer att omhänderta de som inte följer den lagstiftning som vi faktiskt är skyldiga till att följa. Jag kommer att använda det våld jag har lagstöd till!

  Ett jobb jag finner grymt intressant och givande!

 17. tror inte alla väktare är Rent a Cop’s men när jag plankar o ser de, shuuuf (jag är borta), because you never know!
  Men väktare behövs, men de ska vara friska i huvudet det kan man väll begära.

  Såg här om dan en väktare skälla ut en ung man för att han sprang för att hinna med tåget, bara för att jävlas.
  Alla väktare är nog inte så men man hör den som skriker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.