Göteborg: (s) och (mp) sänker skatten – och priset på månadskortet!

Göteborgs stads budget för 2008, som i veckan presenterades, var en minoritetsbudget från socialdemokraterna och miljöpartiet. Vänsterpartiet beslutade i veckan att avbryta samarbetet med (s) och (mp) efter drygt 13 år i majoritet. Förhoppningsvis kan partiet lägga mer energi på sitt opinionsbildande för nolltaxa nu när dom inte längre måste försvara den rådande ordningen.

Mot bakgrund av extremt goda tider och stora överskott i stadens finanser har socialdemokraterna och miljöpartiet kommit överens om att en skattesänkning på 220 miljoner är möjlig utan att den kommunala välfärden äventyras. Men därutöver utlovades satsningar på skolan och en historisk vändpunkt för trafikpolitiken i och med löftet att sänka priset på Västtrafiks månadskort med 115 kronor. Ett framsteg i förverkligandet av stadens ambition att öka andelen kollektivtrafiksresenärer förstås, men framförallt en framgång för planka.nu i Göteborg som efter flera år av politiska och ekonomiska påtryckningar äntligen får se lite resultat i verkligheten.

I 13 år har sossarna, vänsterpartiet och miljöpartiet, genom de små stegens tyranni, pålagt resenärerna höjning på höjning utan att vilja stå tillsvars för sina ogärningar. Dom har gömt sig bakom direktörer, dom har gömt sig bakom entreprenörer, dom har blankt förnekat kollektivtrafikens underfinansiering, dom har förnekat sina egna partiers partiprogram, dom har förlitat sig på uniformerades repression och de borgerliga mediernas desinformation. Men den här gången har dom inte kommit undan med sina lögner och repressionen hjälpte inte – plankningen växte ändå och blev en ekonomisk faktor att räkna med. Avgiftsstrejken är faktiskt innerst inne ett språk våra marknadsinriktade förvaltningsekonomer begriper. Dom fattar innerst inne att prishöjningarna inte lönar sig när dom ser hur plankningen växer och dom fattar att repressionen mot planka.nu har kostat mer än den smakat även om deras tomma moralpredikan lever vidare.

Dom har anklagat oss för att vara osolidariska i vår avgiftsstrejk. Att det bara blir dyrare för alla andra om vi slutar betala. Resultatet i Göteborg så här långt visar att vi haft rätt hela tiden. Lösa protester och önskelistor hjälper inte mot korrupta och ryggradslösa politiker. Det är när missnöjet kanaliseras genom avgiftstrejken som pamparna vaknar till liv, tvingas se lite längre än till sin egen motorhuv och tar till sig av missnöjet.

Självfallet finns här ingen anledning att förlita sig på att politiker och byråkrater löser problemen i kollektivtrafiken i och med detta. Skattesänkningarnas konsekvenser i Göteborg lär komma plötsligt så snart lågkonjunkturen slår till och då finns det bara en garant för att trafikpolitikerna inte återigen kommer dumpa den ekonomiska bördan på de fattigaste trafikanterna och det är planka.nu.

Plankningen fortsätter – nu tar vi nästa hundring!

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.