FN: Bygg ut kollektivtrafiken och höj bensinskatten

FN:s klimatpanel IPCC skriver i sin tredje rapport om växthuseffekten att den nuvarande temperaturhöjningen kan minskas, men att det kommer att krävas en radikal omläggning av vår livsstil. Två förslag som IPCC ger är att bygga ut kollektivtrafiken och höja skatten på fossila bränslen.
Så vad gör regeringen, med statsminister Reinfeldt och miljöminister Carlgren i spetsen? Säger att de är oroliga och stoppar tillbaka sina huvuden i sanden såklart. Carlgren, som gjort sig känd för att ungefär varannan månad dra upp huvudet och säga att något måste göras, är alltså oroad. Men han tycker att Kina eller Indien borde göra något istället, för ansvar är ju bara bra om någon annan tar det…
Hur dessa länders eventuella utbyggnad av sin kollektivtrafik skulle minska Sveriges utsläpp förstår inte vi riktigt… Men vi antar att det kommer droppa ner nya spårvägar på något sätt, för det är väl så den nyliberala världen fungerar?

Vad säger de egentligen?

Nu kanske du tycker att vi är för elaka? Ok, vi gör det hela sakligt. Låt oss se vad de olika parterna verkligen säger..

Arbetaren sammanfattar rapporten såhär:

Höga skatter på allt klimatfarligt, koldioxidransonering och Minskning & Utjämning. Kombinerat med en strukturomvandling av samhället där till exempel bil och flyg inte är självklara transportmedel. Visst skulle det kosta. Men enligt FN:s klimatpanel räcker 0,12 procent av världens bruttonationalinkomst för att nå 85 procentsmålet. Och eftersom en räddad planet är värd mer än så är en drabbad ekonomi inte något som borde få sätta käppar i hjulet.

Under rubriken transport skriver IPCC om två åtgärder som visat sig ha stor effekt på utsläppen av växthusgaser:

  • Investment in attractive public transport facilities and non-motorised forms of transport.
  • Taxes on vehicle purchase, registration, use and motor fuels, road and parking pricing.

Så vad säger då Reinfeldt och Carlgren?

De samlade klimatforskarna från hela världen konstaterar att tekniken och metoderna finns, och att insatser inte kostar så mycket. Nu är det upp till världens politiker och näringsliv att ta till vara de möjligheterna. Säger Carlgren (dn.se)

Statsministern vill inte höja bensinskatten och kollektivtrafiken är bra som den är. (svt.se)

Så den ena vill göra något men är för korkad för att kunna medan den andra kan göra något men är för korkad för att vilja…

Det känns i alla fall betryggande att höra att kollektivtrafiken är bra som den är, speciellt från en person som har åkt kollektivt minst lika många gånger som kungen. Skönt, då har alltså alla vi som stått och väntat på pendeltåg som aldrig kommer, alla vi som ser busslinjer läggas ner, alla vi som de vill ska betala 80 kronor för en enkel resa till stan haft fel. Kollektivtrafiken är bra som den är, om statsministern säger det så måste det väl vara så?

Om du, precis som oss, är less på smilande politiker utan verklighetsuppfattning så finns det ett enkelt sätt att visa dem att du inte tolererar ett förstört jordklot, höjda avgifter och sämre service: Avgiftsstrejka!

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.