Lyckad demonstration i Stockholm

Uppdaterad med filmklipp

Igår den 31/3 demonsterade planka.nu mot avgiftshöjningarna i kollektivtrafiken som träder i kraft den 1/4. Kring 500 personer slöt upp på Sergels Torg för att lyssna på tal och följa demonstrationen till Kungsträdgården där vi avslutade med ännu några tal. Fint väder och god stämning gjorde demonstrationen till en lyckad tillställning. Tack alla som slöt upp!

Nedan publicerar vi talet som planka.nu höll på demon igår, samt lite bilder och ett videoklipp.

Har du några bra bilder som du fotade? Maila de till sthlm@planka.nu

Doit har gjort en fin film om demon. Rosa klistermärken på flådiga bilar är så vackert..

Talet från planka.nu

Mötesdeltagare, medresenärer och medplankare.

Den första april höjs avgiftstrycket i kollektivtrafiken igen, och det är tyvärr inget aprilskämt. Istället för solidarisk beskattning där höginkomsttagare betalar mer så tas pengarna direkt ur plånboken – lika mycket oavsett om man är miljonär eller uteliggare.

Det blir dyrare för alla som väljer det mest miljövänliga och kostnadseffektiva sättet att resa på. Till och med den borgerliga miljöministern säger att det måste löna sig att resa kollektivt – men i praktiken så straffas trafikanterna!

Dessutom tas SL-korten bort från fattigpensionärerna eftersom att dom ändå inte ska söka några jobb, men kollektivtrafiken är inte bara en transport av arbetskraft – den innebär också friheten att ta sig runt i staden för sin egen skull. Det är sjukt att sänka levnadsstandarden för dom fattigaste samtidigt som man tar bort förmögenhetsskatten för dom rikaste, samtidigt som bolagsvinsterna slår alla rekord.

Men motståndet finns där: organisationer och partier som jobbar för avgiftsfri kollektivtrafik och framför allt alla som varje dag trotsar avgiftssamhället och inför nolltaxa på egen hand genom att planka. Utan er skulle planka.nu bara vara en massa åsikter utan nån möjlighet att bli en maktfaktor. Ge er själva en stor applåd!

Och till politikerna så kan vi säga att det finns ett alternativ till ständigt höjda priser, till att slänga 500 miljoner om året på kontrollsystemen och dessutom är alla våldsincidenter med kontrollanter som vi sett mängder av i både Stockholm och Göteborg helt onödiga. Ta lärdom av San Fransisco där borgmästaren i dagarna tillsatte en utredning om att införa nolltaxa – bland annat på grund av problemet med plankning!

Nu kör vi!

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.