SL strävar baklänges i säkerhetens namn

SL fortsätter att brottas kring kontanthanteringen i trafiken. Bakgrunden är att återkommande rån av framför allt busschaufförer fått arbetsmiljöverket att förbjuda kontanthantering på bussarna i hela Stockholms län från och med den första april i år.

SL har öppet oppnerat sig mot beslutet och nu gör man ett nytt försök att få beslutet upphävt. Argumentet SL:s VD Christer G Wennerholm nu för fram är att det kan uppstå hotfulla situationer när busschaufförer tvingas neka trafikanter utan förköpt biljett från att resa.

Kontanthanteringsförbudet införs alltså för att öka säkerheten för busschaufförerna, vilket är bra och borde utsträckas till att gälla all SL-personal. I dagsläget har SL-personalen en fast handkassa som medför en risk inte bara på arbetsplatsen utan kanske framför allt på resa till och från arbetsplatsen, ofta under dygnets sena och tidiga timmar. Christer G Wennerholm har naturligtvis rätt i att det uppstår en ny problematisk situation när busschaufförerna tvingas neka trafikanter resa. Men att han inte kan tänka längre än till att återinföra kontanthanteringen är märkligt.

Lösningen är naturligtvis att låta alla åka med bussen (eller för den delen övrig SL-trafik) utan att betala en avgift. Betalar för sig gör man via skatten. Det avlägsnar säkerhetsproblematiken både vad det gäller rån och från arga trafikanter som inte får åka med, gör resandet smidigare, är bättre ur rättvisesynpunkt och gynnar miljön.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.