Vänsterpartiet: Biljettkontrollanter använder övervåld

Planka.nu får regelbundet in rapporter om folk som blivit utsatta för hot och våld från kontrollanter i kollektivtrafiken, något vi finner fullständigt oacceptabelt! Därför driver vi tjänsten Kollektivtrafikombudsmannen som hjälper dig som blivit drabbad av våld från personal i kollektivtrafiken. även om KtO är Stockholmsbaserad så kan vi såklart hjälpa dig som bor på andra ställen, maila: kontakt@kto.se om du vill veta mer.

Idag skickade Vänsterpartiet i Göteborg ut ett pressmeddelande där man beskriver det senaste i raden av övergrepp från kontrollanternas håll.

Torsdagen den 15 mars stiger jag av spårvagnen i Länsmansgården kl. 07.50. Jag är på väg till jobbet. Då bevittnar jag och ett tiotal andra medpassagerare, vuxna och barn, hur ett halvt dussin billjettkontrollanter håller fast en tonårspojke. Han säger att han inte har legitimation och att de heller inte får hålla honom kvar. Minst fyra kontrollanter håller honom upptryckt mot fönstret i spårvagnen, varpå några som klivit av spårvagnen ropar att de ska låta bli. “Släpp honom, det är ju bara en pojke, var inte så våldsamma” ropar en kvinna.

Vi var flera som tog foton på övervåldet och jag ringer polisen. Det börjar samlas fler folk på platsen och vi ropar hela tiden att de ska släppa honom och att de inte har någon rätt att hålla fast honom med våld. Pojken börjar få panik och försöker slita sig loss. Vi ser att han gråter, men kontrollanterna blir ännu mer hårdhänta. Till slut anländer polisen och situationen lugnar sig.

Jag och flera andra försökte under händelsens gång prata med en av kontrollanterna och chauffören, som menade att de har rätten på sin sida.

Jag menar att de inte har något stöd i lagen när de använder våld för att hålla kvar någon. Det är endast polis som har dessa rättigheter. Om en civil person ska bruka våld för att brott har begåtts, kräver det att brottet är tillräckligt allvarligt.

Det finns två viktiga aspekter av händelsen. Dels att det måste vara nolltolerans mot övervåld och dels att detta i grunden är en klassfråga. Det är ett faktum att många människor i dagens Göteborg lever på existensminimum och faktiskt inte har råd att köpa månadskort, för att kunna ta sig till arbete eller skola. Det är framför allt unga människor och människor med låga inkomster som drabbas av dessa situationer. De blir dubbelt straffade.

Vänsterpartiet säger nej till all form av övervåld mot kollektivtrafikresenärer och ja till gratis kollektivtrafik för alla.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.