SMS-biljetten – en stor framgång?

SL har efter det nya SMS-biljettsystemets införande sålt undefär 2.500 SMS-biljetter per dag, något som är att jämföra med ungefär 600.000 resor i SL-trafiken varje dag. Trots detta beskriver man SMS-biljetterna som en succé. SL:s propagandamaskineri har med andra ord rasslat igång igen.

Vidare hävdar man från SL:s sida att man skulle spara pengar genom att köpa SMS-biljetten för 26kr. Det är sant om man nu var på väg att köpa en kontantbiljett för 40kr (som man höjde priset till den 29/1). Men det klingar illa jämfört med priserna för bara några veckor sedan, innan fördubblingen av priset. Och dessutom kan man fortfarande köpa förköpsbiljetter för 20kr/styck.

Som vi rapporterat om åtskilliga gånger här på planka.nu har SL problem med rånrisken kring kontanthantering. Den 1/4 försvinner kontanthanteringen från bussarna efter krav från facken och arbetsmiljöverket, något SL har opponerat sig emot. Nu utannonserar SL SMS biljetten som en seger i denna fråga. Kontanthanteringen har minskat med 400.000:- och detta leder till ökad trygghet för våra anställda menar Anna Mostert, projektchef på Veolia Transport. Det låter bra, men är inte sant. SL:s biljettförsäljare har nämligen en fast kontantkassa med lika mycket pengar i hela tiden, oavsett hur trafikanterna väljer att köpa biljetten. Tryggheten har inte ökat. Det gör den först när dessa kontantkassor försvinner, vilket de gör när man inför kontantstopp. Eller om man istället tar ut priset för resan genom skattsedeln, vilket planka.nu förordar.

Prishöjningar medför också att plankningen ökar och antalet medlemmar i vår p-kassa stiger. Att SL har krav på sig att motivera framgångar trots landstingets prishöjningar ter sig kanske trots allt inte så märkligt. Positivt med SMS-biljetten är i alla fall att man kan köpa biljett när man vill och var man vill på ett enkelt sätt. Om man nu väljer att betala för sin resa.

Läs mer

Appropå propaganda. Någon som minns SL:s utannonserade storstädning i tunnelbanan i sommras? Någon som märkt någon skillnad? Någon som hört något nytt?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.