Chockhöjningen av biljettpriserna klubbad

SL-styrelsens nya borgerliga majoritet beslutade idag att kraftigt höja biljettpriserna på resor i SL-trafiken. Zonerna återinförs också, men med en annan utformning än tidigare.

Enkelresor kommer att kosta mellan 20-40 kronor vid förköp, och mellan 40-80 kronor om du betalar kontant. Denna höjning slår hårdast mot de som bor långt från city och kommer också leda till att färre bilåkare väljer att åka kollektivt vissa dagar.

Det säger sig självt att de som har möjlighet kommer att ta bilen, medan andra inte har råd att åka in till stan, säger Lars Dahlberg(s) och andre vice ordförande i SL:s styrelse till Dagens Nyheter. Fler kommer antaligen att välja att resa utan att betala för sig, vilket var resultatet av den förra höjningen av månadskortet 2004.

En kort sammanfattning av besluten ser ut såhär

  • Månadskortet höjs till 620:-
  • Priset på kontanta enkelbiljetter höjs från nuvarande 20 kronor till 40 kronor.
  • Från den 1 april införs ett zonsystem med tre zoner, samtidigt upphör möjligheten att köpa biljetter ombord på bussarna.
  • SL kommer försöka höja tilläggsavgiften för plankning till 1200:-


_ De nya SL-zonerna från och med april 2007_

Höjningarna införs den 1:a april i år, förutom prishöjningen på kontantköp av enkelbiljetter som träder i kraft redan den 29:e januari.

Att priserna höjs är ett stort steg åt fel håll för oss som arbetar för en rättvis kollektivtrafik, men ligger i linje med borgarnas arbetarfientliga politik. Planka.nu var närvarande vid SL-högkvateret på Lindhagengatan inför SL-styrelsens möte och kommer att fortsätta agera offensivt mot borgarnas arbetarfientliga politik och för nolltaxa.

Planka.nu planerar också att kontra prishöjningen med rabatt på medlemskap i p-kassan. Mer info kommer.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.