Borgarna chockhöjer biljettpriset

DN rapporterar att borgarna kommer höja priset för enkelresor med upp till 450 procent. Från nuvarande 20 kronor till mellan 30 och 90 kronor.

_ Det innebär en prishöjning på 450 procent, och kommer att leda till ökade klyftor melland de olika delarna av länet,_ säger Lars Dahlberg oppositionslandstingsråd (s).
Man kommer alltså återinföra zonsystemet, fast med tre istället för fem zoner.

Borgarna motiverar slopandet av enhetstaxan med att rånrisken för främst bussförare har ökat i och med den ökade kontanthanteringen som enhetstaxan har inneburit och att landstinget inte har råd. Det första skälet är såklart viktigt att ta i beaktning, men fler biljettautomater, kontantförbud på bussar eller nolltaxa skulle kunna lösa det problemet lätt. Att landstinget inte skulle ha råd är såklart endast för att borgarna inte tycker att det är bra att många åker kollektivt. Därför vill de sänka skatten (främst för höginkomsttagare) och slussa trängselskattepengarna till vägbyggen.

Enhetstaxan var inte perfekt, men den var ett incitament för folk att ställa bilen hemma ibland och väldigt trevlig för en plankare som ville åka nattbuss hem ibland. Att borgarna väljer att slopa den för att kunna genomföra en extremt marginell skattesänkning kan inte ha annat än ideologiska skäl. Det är en politik som slår hårt mot fattiga och miljön, och endast gynnar rika kortsiktigt.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.