Enhetstaxan slopas

Enhetstaxan i SL-trafiken slopas från och med den 1/1 2007. Det är den nya landstingsmajoriteten med moderaterna i spetsen som gett SL i uppdrag att återinföra avståndsdifferentierad taxa. Den gamla zonindelningen återinförs.

Från socialdemokratiskt håll anklagas borgarna att använda rånen mot busschaufförer och problematiken med att hitta en lösning på kontanthanteringen på bussarna som skäl för att avskaffa enhetstaxan. Men självfallet handlar det också om gammal hederlig borgerlig skåpmatspolitik – högre avgifter och lägre skatt. På de fattigas bekostnad då avgifter till skillnad från skatt inte tar hänsyn till inkomst. Frågan om ytterligare prishöjningar i kollektivtrafiken i och med borgarnas maktövertagande prishöjningar är dock ännu obesvarad.

även om enhetstaxan knappast var revolutionernande var den ändå ett steg åt rätt håll – för avgiftsfri kollektivtrafik. Frågan är hur länge SL ska fortsätta praktisera principen “ett steg framåt, två steg bakåt”.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.