Gratis bussar i Stockholm – igen!

Klockan 15 idag hävdes skyddstoppet och biljetterna och rånrisken är alltså tillbaka.

Efter ytterligare ett rån mot en busschaufför i SL-trafiken stoppas åter kontanthanteringen på SL-bussarna av kommunals skyddsombud. I praktiken innebär det gratis bussresor.

SL:s förslag på lösning efter förra rånet mot en SL-buss för några veckor sedan var att införa en expideringsavgift på 20:- för att alls få betala kontant på bussen. Förslaget saknade dock stöd i SL:s styrelse och verkar inte komma till stånd. Istället ska SL snabbutreda kontanthanteringen i kollektivtrafiken. Men inga förslag på lösning har ännu presenterats.

Konsekvenserna idag sammanfattar Larsa Sandström på kommunals klubb 34 till Dagens Nyheter såhär
– ”‰Det verkar som om SL tar lätt på de här rånen. SL hade en plan men inget har hänt. Jag är inte så säker på att stoppet kommer att hävas så snabbt som för två veckor sedan.

Gratis buss och fortsatt lekstuga på SL, alltså.

Vi på planka.nu börjar känna oss tjatiga. Men om man nu vill slippa kontanthantering i kollektivtrafiken vore det ju faktiskt inte så dumt att ta betalt för resan via skattsedeln istället. Vi slipper utveckling och inköp av dyra elektroniska kort. Vi slipper rån av busschaufförer och spärrvakter. Vi slipper plankningen, biljettadministrationen, kostnader för personal som har som huvuduppgift att jaga fattiga förortsbor som inte har råd att betala biljetten och så vidare. Dessutom är det en fördelningspolitisk reform som ger mer åt de fattiga på de rikas bekostnad!

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.