Expedieringsavgift införs på bussar

En expedieringsavgift på 20:- utöver den vanliga kostnaden för resan införs vid kontantbetalning på bussarna i Stockholms län. Orsaken? Chaufförerna vill, helt berättigat, inte hantera kontanter, utan köra buss.

SL:s, arbetsmiljöverkets och fackförbundens lösning är alltså att ta MER betalt av trafikanterna när de ska betala sin resa. Hur går det ihop? Jo, förhoppningen är dels att trafikanterna ska köpa förköpsbiljetter. Och resa mindre.

Lekstugan kring SL:s avgiftspolitik fortsätter alltså. Drabbas gör trafikanter med låg betalningsförmåga, och trafikanter som inte reser ofta. Många som kanske hade valt bort bilen till förmån för bussresan som blivit billigare för framförallt boende i ytterförorter i och med enhetstaxan, tänker kanske om igen. Istället för att fortsätta på den inslagna vägen att locka över bilister till den effektivare och miljövänligare kollektivtrafiken genom trängselskatter för bilister och billigare kollektivtrafik backar man nu och gör kollektivtrafiken dyrare.

Men, det går att slå flera flugor i samma smäll. Avgiftsfri kollektivtrafik gör så busschaufförerna slipper kontanter, lockar över bilister till kollektivtrafiken och gynnar låginkomsttagare i förorten på bekostnad av höginkomsttagare i innerstan.

Fan, SL. Kom igen nu. Tänk ett steg längre!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.