Vi betalade inte på Vi betalar inte!

Det är kris! Lönerna räcker inte till, det vrids och vänds på slantarna och de italienska arbetarnas villkor försämras. Jobben flyttas till andra länder eller ersätts av robotar. Det är nog!

Nobelpristagaren Dario Fo:s pjäs Vi betalar inte! Vi betalar inte! är en modern klassiker med ett kraftfullt budskap. Fabrikerna läggs ner, maten är för dyr, priset på spårvagnen har höjts. Men invånarna i Milano hittar snabbt egna lösningar. De betalar för maten vad dom har råd att betala för maten. De blockerar spårvagnsrälsen i protest mot de högre priserna! Dom tar över fabrikerna i protest mot att jobben flyttas utomlands för att höja vinsten för kapitalisterna.

Stockholms Stadsteater i Skärholmen har kört uppsättningen Vi betalar inte! Vi betalar inte! under våren och pjäsens kraftfulla och träffsäkra budskap är svårt att missförstå. Följaktligen tog ett 30-tal personer från bland annat planka.nu, Stockholms Förenade Pendlare och Fri Arbetarkultur uppmaningen på allvar och såg föreställningen under onsdagkvällen – utan att betala för sig!

Genom att inför pjäsen bjuda på godis, prata med andra besökare och dela ut pjäsens manus gratis försökte vi avmystifiera vår aktion, och genom skyltar likt de som används i pjäsen, med texten Vi betalar inte! Vi betalar inte! massplankade vi in på föreställningen. En aktion som mottogs väl av såväl skådespelare, publik och teaterns ledning som beskrev aktionen som en metahändelse, värd att minnas.

Genom massplankningen fick vi möjlighet att se en bra teaterföreställning många av oss annars inte hade råd att se. Likaså tog vi pjäsens budskap på allvar och försökte visa på att det som pjäsen handlar om, utsatta människor som agerar utifrån sin situation, inte är något specifikt för teaterscenen eller 1970-talets Milano, utan någonting som utspelar sig varje dag, hela tiden. Vi hoppas att aktionen kan lyfta debatten och locka fler att gå och se föreställningen på Stadsteatern Skärholmen, såväl betalandes som icke betalandes. Det är en fantastisk och träffsäker pjäs som säger en hel del om vår samtid och många av de vardagskamper som förs i Stockholm och Sverige idag.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.