Öppet brev till SL:s biljettpersonal från planka.nu

Planka.nu gick med anledning av den nya enhetstaxan som infördens den första maj ut med detta öppna brev till SL:s biljettpersonal. Brevet har skickats till samtliga fackklubbar inom SL-trafiken, men också delats ut under första maj-tåg till demonstranter som uppmanats att dela ut det till sin lokala busschaufför eller spärrvakt.

Den första maj i år så införs enhetstaxa inom SL-trafiken, alla resor kommer att kosta 20 kronor och poängen med förköpshäften kommer i princip försvinna. Vi vill med detta brev klargöra vad vi tycker om prissättningen och dess konsekvenser, både för resenärer och anställda inom kollektivtrafiken i Stockholms län. Vi vill även ta tillfället i akt att berätta lite mer om vår organisation och passa på att ge en eloge till alla ni arbetare inom kollektivtrafiken, ni gör ett fantastiskt jobb! Trots nedskärningar, sparkade fackföreningsmedlemmar, bristande säkerhet och dålig service av fordon och vagnar så är det alltid lika trevligt och smidigt att ta sig fram kollektivt i Stockholm.

Visst kan man tycka att alla prissänkningar är bra, lägre priser gynnar oftast låginkomsttagare mest. Men låginkomsttagare åker redan kollektivt till och från jobb och studier varje dag och eftersom de flesta dagspendlare köper månadskort gynnas de således inte av enhetstaxan. De som kommer att tjäna på detta är dom som ställer bilen hemma på grund av trängselskatterna och väljer att åka kollektiv någon/några dagar per vecka. Detta behöver såklart inte vara dåligt, vi vill att alla ska använda det överlägset mest trevliga och miljövänliga alternativet för att transportera sig. Men vi tycker att de ekonomiskt svagaste grupperna ska gynnas i första hand när det kommer till prissänkningar.

Vi har tidigare kritiserat SL för att tvinga er att ta hand om kontanthantering på bussarna, detta för att både innehavet av pengar och tvånget att ta betalt av alla (oavsett om de verkar hotfulla eller ej) sätter er i en obekväm sits. Vi sympatiserar med era fackklubbars kritik av att enhetstaxan leder till ökad kontanthantering! Vi vill inte att ni ska behöva utstå hot och/eller våld bara för att SL:s ledning ska få visa att ”man tar i med hårdhandskarna mot fuskarna”.

Att införa nolltaxa, 100% skattefinansierad kollektivtrafik, skulle inte bara innebära en ekonomisk omfördelning från rika till fattiga och göra vår miljö gladare. Det skulle också innebära ett stort lyft i er arbetsmiljö då ni skulle slippa det obehag som kontanthanteringen kan orsaka. Ni skulle kunna koncentrera er på viktigare aspekter av ert arbete som information, säkerhet och att köra fordon.

Då vi ofta ses i pressade situationer då det är svårt att hinna med några längre diskussioner vill vi passa på att förklara vår syn på situationen i kollektivtrafiken. Ni möter oss dagligen på era arbetsplatser som de där som hoppar över spärren eller smiter ifrån betalningen. Det finns lika många skäl till att planka som det finns plankare och det är inte vår uppgift att föra allas talan. Vad vi däremot gör är att vi organiserar en politisk kampanj för att göra kollektivtrafiken helt skattefinansierad där vi bland annat organiserar plankare i en gemensam avgiftsstrejk. Vi vill ha en rättvis finansiering där de rika ska betala mer och fattiga mindre!

Kollektivtrafiken i Stockholm drivs idag av privata företag och vinstintresset styr. Gång på gång åsidosätts individen, arbetarnas och resenärernas intressen till förmån för profithungrande VD:ar. Vår strategi grundar sig i idén om radikal facklig organisering genom direkt aktion. Samhällets resurser ska förvaltas av de som utnyttjar dem och fördelas rättvist. Rätten till transport är grundläggande. Transport är inget vi väljer utan något vi behöver. Därför har alla rätt till en enkel, billig och trygg resa. Idag styrs kollektivtrafiken av politikerna i landstinget och de vågar inte satsa på långsiktiga kollektiva lösningar. Vi menar istället att kollektivtrafiken ska ägas och styras av alla de som reser och arbetar i den.

Vi har visioner och vet att förändring är möjligt!

Med vänliga hälsningar, planka.nu

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.