Avbolagisering av SL?

Socialdemokraterna i Stockholms län föreslår en avbolagisering av SL. Bakgrunden menar man är att SL:s bolagsform skapades för kollektivtrafiken innan den såldes ut på enteprenad, och att SL:s huvuduppgift idag är att sköta upphandlingar. Därför vore det bättre om SL blev en nämnd under landstinget.

En avbolagisering skulle kunna leda till en del förändringar. Förhoppningsvis spelar SL:s VD-post ut sin funktion och vi slipper maktfullkomliga patriarker som Lennart Jangälv eller Gunnar Schön. Likaså skulle det kunna ge en ökad insyn i SL:s verksamhet, något vi nyligen kostaterat har varit ett problem. Men det skulle också kunna leda till en tydligare partipolitisering av verksamheten, något som skulle kunna verka negativt på långsiktigheten i kollektivtrafiken (som det förvisso redan idag står dåligt till med).

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.