Situation Stockholm böjer sig under SL

Planka.nu har flera gånger under åren när ekonomin tillåtit det, skänkt pengar åt andra organisationer eller projekt, företrädesvis Ingen Människa är Illegals arbete för att hjälpa papperslösa flyktingar. Nu senast ville vi skänka 10.000:- till tidningen Situation Stockholm därför att vi på planka.nu tycker att Situation Stockholm gör ett bra arbete dels med tidningen men också dels med sitt arbete för Stockholms hemlösa. Samtidigt är de hemlösa och Situation Stockholm-försäljarna är ett dagligt inslag i Stockholms kollektivtrafikvärld, och också en grupp som har det dåligt ställt och ofta plankar. Genom att ge pengar till Situation Stockholm hoppades vi kunna ge ett bidrag till en förbättrad situation för Stockholms hemslösa.

Men efter kontakt med Situation Stockholm avböjer sig tidningen att ta emot pengarna, därför att man är rädda att SL ska bryta sitt samarbete med dem om de tar emot pengar från oss. Skittrist tycker vi. Men man kan ju fundera över vad det är som får Situation Stockholm att vara så rädda för att driva sin egen linje oberoende SL. Visserligen vet vi sedan tidigare att SL är beredda att agera nästan hur som helst för att få sin vilja fram. För knappt ett år sedan uttalade sig SL:s VD Lennars Jangälv i SVT om bolagets ambitioner att stänga ner planka.nu, och passade på att kalla plankare för “ohyra”. Sällan ser man ett offentligägt bolag agera så mot en enskild organisation. Men att SL har makt att få sin vilja fram och styra oberoende organisationer var något nytt för oss. Frågan är hur SL:s relationer till andra aktörer i kollektivtrafiken ser ut. är det maffiametoder som gäller där också? Eller är det Situation Stockholm som saknar stake?

Det luktar ruttet, SL!

Vi kan också passa på att upprepa att planka.nu drivs helt ideellt och att vi inte avlönar någon för det arbete som utförs inom organisationen. All eventuell vinst (det är inte mycket) går tillbaka till organisationen eller skänks till ändamål vi sympatiserar med. Läs mer om hur vi sköter vår ekonomi här.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.