Plankningstips: SL:s nya spärrpersonal

Under slutet av 2005 började SL succesivt införa spärrpersonal med gula västar eller jackor som tjänstgör två och två vid vissa spärrar till tunnelbanan och pendeltågen. Deras arbetsuppgift är att göra det jobbigt att planka och tvinga plankaren till en personlig konfrontation som man slipper med spärrvakten som sitter bakom en vägg.

Hur “gulvästarna” reagerar när man plankar förbi dom är olika, men vad man ska komma ihåg är att dom inte har några som helst rättigheter att hindra dig. Oftast konfronterar dom dig verbalt och frågar om du har färdbevis och ber dig betala, men det kan du naturligtvis bara ignorera. Men ibland väljer dom att ställa sig ivägen, skrika, hota och vid något enstaka fall också knuffas. Det har dom inte rätt till, och det är viktigt att visa att du känner till att dom inte har det.

Spärrpersonalen har väktarutbildning, men den ger dem inte rätt att varken hindra dig från att planka eller att ställa sig i vägen för dig. Väktare, till skillnad från ordningsvakter, har inga mer rättigheter än du och jag. Ordningsvakter däremot, har rätt att till exempel avvisa dig från platsen, men än så länge har SL inga ordningsvakter bland personalen i gula västar. Ordningsvakterna ser du i tunnelbanetrafiken då och då i uniform och en ordningsvaktbricka som ser ut som en polisbricka. Kolla på krogvakterna så ser du hur dom ser ut.

Skulle en “gulväst” aktivt försöka hindra dig från att planka så förklara att du vet lika väl som den att den inte har rätt att hindra dig. Fungerar det inte så säg att du kommer att göra en polisanmälan om ofredande och fråga om gulvästens legitimation. Undivk fysisk konfrontation.

Att planka förbi “gulvästarna” är nästan uteslutande väldigt enkelt, men första gången kan det vara lite jobbigt så ta med en kompis eller två som backup. Ett tips om det hettar till är att ha med en kamera och dokumentera vad som händer. Låt gärna andra passagerare runt om dig se hur “gulvästarna” kan bete sig, och vänd opinionen mot dem.

Gulvästarna har ingen rätt att hindra dig – så ignorera dom och planka som vanligt!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.