Zondifferentierade priser slopas

Majoriteten i Stockholm – socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern – tänker ta bort zonindelningen och rabatthäftena och låta alla enkelresor kosta 20 kronor. Det är visserligen bra att det nu blir billigare att ta nattbuss hem än svarttaxi även om alla inte får del av sänkningen; månadskortsinnehavare får inget och de som nu åker på rabatthäften kan till och med förlora på förändringen.
Trots det så säger vi grattis och hoppas att det blir fler sänkningar!

Frågan är nu vad moderaterna – som säger sig vilja ha “rättvisare” priser – tänker lägga för motförslag. (m) måste förklara vad man anser rättvisa vara: är det prissänkningar, rabatter, nolltaxa eller vad?

Det finns två grundläggande sätt att se på kollektivtrafiken; antingen vill man höja priserna, se till att det inte ska vara skattefinansierat alls – det skulle innebära över 1000 kronor för ett månadskort – eller så vill man ha en avgiftsfri kollektivtrafik utan spärrar där ingen behöver betala mer än den kan.

Alla partier verkar de senaste åren ha varit överens om att höja priserna och sänka skattefinansieringsgraden. Men till valet behövs alternativ! Vilka vill höja priserna och vilka vill sänka – och i såfall hur mycket?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.