Spärrväktare permanenteras (uppdaterad)

SL kommer att fortsätta med väktare som står vid spärrlinjen vid vissa stationer och hindrar de som inte har biljett att gå in. Man hävdar att man minskar plankningen men det innebär förstås bara att folk får gå till en annan station utan väktare. Taktiken att stänga ute resurssvaga grupper har också inneburit att resandet minskat och folk inte har råd att ta sig runt i samhället. Kollektivtrafiken ska inte vara ett privilegium, utan är en förutsättning för att leva i staden och ska också vara en rättighet. Vi kommer att behöva använda kollektivtrafiken även om ekonomin inte går ihop. Det är inte meningen att man ska behöva lägga en allt större del av sin lön, sitt studiebidrag eller a-kassa på resande – för varje höjning minskar levnadsstandarden för vanliga stockholmare. Avgiftsfri kollektivtrafik är ett steg i andra riktningen.

Det är inte omöjligt att planka in på de stationer där väktarna står, men det behövs mer samarbete bland plankare och sympatisörer. Försök alltid att gå förbi även om det står väktare bakom spärrlinjen och fastän du har kort. Blir du stoppad så har du förhoppningsvis givit en plankare chansen att ta sig förbi. I längden blir det ohållbart för två väktare att hålla koll på en spärrlinje.

Uppdatering:
Inte alla med gula jackor är väktare, har dom ingen väktarbricka finns förstås inga befogenheter att stoppa dig.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.