Proteststopp i SL-trafiken mot våld

Den första juli stannar kollektivtrafiken i två minuter som en protest mot våldet mot anställda. Planka.nu instämmer men tycker också att våldet mot trafikanter ska tas upp. Antalet misshandlade i biljettkontroller har ökat ordentligt sen priserna höjdes och SL aviserade “hårdare tag”, vilket har visat sig betyda olagliga metoder.

Vi tror inte att våldet beror på att stockholmarna allmänt har blivit brutalare – det hårdare klimatet är ett resultat av politiska beslut. Höjningen av priserna och böter slår inte bara mot privatekonomin, den ökar också nervositeten hos alla som finns sig i kollektivtrafiken. Den del av incidenterna som handlar om betalning är helt onödig: man kan aldrig straffa bort behovet att röra sig i staden, att ta sig till arbete och fritid. En stad med höga spärrar i sin kollektivtrafik är alltid en segregerad stad, en stad där man får hålla sig hemma i sin förort om man inte har råd. Dessutom skulle rånrisken – som står för en stor del av våldet – försvinna helt med nolltaxa eftersom att kontanthanteringen försvinner.

Politikerna säger sig stå bakom fackförbundens protest mot våldet, men frågan är om dom kan erkänna att deras egen politik är en av orsakerna? Så länge som dom bara håller med, men fortsätter att höja priser och ta bort det kollektiva ur trafiken är det inget annat än hyckleri.

Det första steget mot en kollektivtrafik utan våld är att få bort spärrar, kontroller och hela det finansieringssystem som straffar de utan pengar. Nolltaxa i kollektivtrafiken betyder att färre anställda och resenärer behöver känna sig oroliga – det är en vinst i sig.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.