Pressinformation angående polisanmälan

Planka.nu fördömer östgötatrafikens hot om ökade trakasserier och slöseri med skattemedel på fruktlösa polisanmälningar.

Vi ser oss tvingade att svara på östgötatrafikens osakliga och verklighetsfrämmande pressmedelande som växlar hot mot vanliga resenärer med en utstuderad form av moralpanik.

Det verkar som om östgötatrafiken med Leif Johansson i spetsen har lite problem med att förstå sig på det här med orsak och verkan. Det påstås att det är plankningen som är orsaken till att östgötatrafiken ”tvingas” kollektivt bestraffa alla resenärer med höjda avgifter och ökade trakasserier genom kontroller. Det blundas helt för att det finns andra orsaker till avgiftsvägran än en avsaknad av ”ärlighet”.

Sanningen är den att plankning är ett direkt resultat av en allt dyrare kollektivtrafik. När våra resekostnader äter upp en allt större del av våra inkomster så tvingas vi helt enkelt planka. Vi har fler utgifter än mat, husrum och resor. Vi är faktiskt levande människor av kött och blod!
Inte den strängaste skolning av resenärernas moral eller ökade trakasserier av dessa kan få bort plankningen. Plankningen är en sund reaktion på en sjuk kollektivtrafik – inget annat. Kommun och landsting har ett ansvar för människors livssituation här i regionen, det ansvaret tas lämpligen inte genom att sätta hårdare tryck på de som redan har det svårt.

Östgötatrafiken försöker tillämpa mer av det som är upphovet till problemet. Det är ungefär lika begåvat som att försöka släcka en eld genom att mata den med mer bränsle.

Det som gör oss riktigt oroliga är det faktum att östgötatrafiken tänker
leka rättsväsende.
Vad finns det för grund för östergöttrafiken att rusa omkring och helt godtyckligt polisanmäla resenärer? Det är inget brott att få en tilläggsavgift av kontrollanten. Varför skulle det bli brottsligare efter den femte gången? Kommer Östgötatrafikens egna ”brottsregister” tjäna som grund för att påvisa en högre trolighet för bedrägligt beteende?

Vi trodde att det var polisen som förde brottsregister och inte paranoida kollektivtrafikbolag. Fast om de kan dra slutsatsen att öppna bakdörrar i sig på något sätt skapar plankning och inte de höga priserna, så är detta handlande inte någon större överraskning.

Avslutningsvis kan vi bara fördöma östgötatrafikens godtyckliga polisanmälan mot oss i planka.nu. Den är bara en markering för att skrämma en kritisk röst, en markering som kommer kosta en massa skattepengar. Vi uppviglar inte folk att begå något brott. Plankning är ett faktum. Vi behöver inte uppmana någon att göra något de redan gör.

Det är inte brottsligt att solidarisera sig med och hjälpa varandra att betala tilläggsavgifter.
Det är inte något bedrägligt beteende att inte ha råd att åka kollektivt!

Läs också artikeln på yelah.net.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.