Östgötatrafiken polisanmäler planka.nu

Tydligen blev den uppmärksamhet lanseringen av planka.nu i Östergötland fått i TV, radio och tidningar för mycket för östgötatrafikens ledning. Nästan en vecka tog det innan östgötatrafiken, Östergötlands motsvarighet till SL, gick samma väg som sina kollegor i Stockholm och Göteborg och polisanmäler planka.nu för uppvigling (även om Östgötatrafiken väljer att använda termen “stämpling”).

Planka.nu har blivit polisanmälda förr. Rätt många gånger faktiskt, något som tyder på vilken nagel i ögat vi är för vissa. Men ingen polisanmälan har hittills under de 4 år planka.nu funnits lett ens till ett åtal. Och oavsett vilket är en fällande dom påfallande ointressant. Nolltaxa är en rättvisefråga och oavsett vad som händer med planka.nu kommer plankningen att fortsätta så länge det är för dyrt att resa kollektivt.

Östgötatrafiken har gjort sitt drag, och man har valt att försöka skrämma till tystnad genom polisanmälan och genom att ropa på högre straff för plankare och fler kontroller. Men erfarenheterna från Stockholm och Göteborg talar för att kollektivtrafikbolagens moralpanik bara leder till ökat intresse för planka.nu vilket ger fler medlemmar och mer resurser.

Det är helt riktigt, kul och enkelt att planka, så låt er inte skrämmas av östgötatrafikens moralpanik och hotpolitik.

Norrköpings Tidningar ställde Östgötatrafikens VD Leif Johansson mot väggen i gårdagens tidningen där denna försätter sig i ett tvåfrontskrig, både mot trafikanterna som inte har råd att betala, och den egna personalen genom att kommentera fackets krav på att slippa kontanthanteringen genom att deklarera att man på östgötatrafiken inte vill ha chaufförer som inte vill hantera pengar!

Ur Norrköpings Tidningar
Planka.nu ser en bara fördelar med att låta kollektivtrafiken vara gratis, som bättre stadsmiljö med färre bilköer. Samhällsekonomiskt ser Planka.nu också bara vinster i att avskaffa den kontrollapparat som betalningssystemet kräver. Leif Johansson har inga sympatier för dessa argument.
Men busschaufförerna skulle slippa kontanthanteringen, något de länge önskat, på grund av rånrisken. är inte det ett argument?
– Vi vill inte ha busschaufförer som inte vill ha kontanthantering. Kollektivtrafiken är inte till för busschaufförerna. Resenärerna ska mötas av människor, inte chaufförer som sitter i en bur, säger Leif Johansson.
Han har ingen som helst förståelse för Planka.nu och organisationens vision om gratis kollektivtrafik för alla, även om han naturligtvis gärna skulle se att fler åkte kollektivt.

Intressant att se att direktörerna för landstingsägda kollektivtrafikbolag tycks vara av samma skrot och korn alltihop!

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.