SL inleder ny anti-plankningskampanj

Idag onsdag inleder SL en ny anti-plankningskampanj

Trots en intensiv hetsjakt på plankare det senaste året plankar fortfarande 4-6% av Stockholmarna. Till och med upp till 10% av resenärerna reser utan färdbevis, rapporterar SL själva. Det var i och med prishöjningen den första mars förra året som plankningen sköt i höjden – den största prishöjningen i SL:s historia sved i Stockholmarnas plånböcker.

SL fick mer än lovligt kalla fötter och inledde en gigantisk reklamkampanj för att höja betalningsmoralen under våren 2004. Plankningen sjönk inte för det, och SL bytte taktik. Nu förklarade man öppet krig mot planka.nu. I lokalnyheterna i Stockholms län gick SL:s VD ut och förklarade att man försökte stänga ner planka.nu:s websida och bankkonton. Vi vet hur det gick med den saken och konsekvensen blev istället fler medlemmar i planka.nu:s p-kassa. Man har även gett order om hårdare tag vid kontroller, vilket media de senaste dagarna har visat i praktiken innebär att man tvingar biljettkontrollanterna att begå brott vid spärrazzior. Något som går ut över både trafikanter och SL-personal.

Nu är det dags igen. Med start senare i dag inleds en ny anti-plankningskampanj där Lennart Jangälv och annan SL-personal kommer att vara ute i kollektivtrafiken för att sprida propaganda. Men vi kan argumenten. Lennart Jangälv kommer att berätta att plankningen innebär 160 miljoner kronor ”i svinn” för Stockholmarna. Siffran är dock påhittad och uppskattad på osäkra grunder av SL-anlitade konsulter. SL:s vice ordförande Gertrud Brorsson säger till planka.nu att “frågar du någon om var ifrån SL fått den siffran kommer ingen kunna svara”. Men den fyller uppenbarligen en funktion, därför att media har lärt sig den och för den vidare. Och för att den skapar en bild av att plankningen kostar pengar. Något som inte är sant.

Plankningen genererar inte kostnader. Det vet SL. Men kan man få det att verka som att varje plankare stjäl ett par kronor ur varje betalande stockholmares ficka, skapar man opinion. 160 miljoner kronor är en siffra på uteblivna intäkter. Pengar som aldrig funnits i de plankande stockholmarnas fickor och som därmed inte går att ”kräva tillbaka” eller göra andras färdbevis billigare med.

Plankningen beror på att Stockholmarna har dåligt med pengar. Det svider i plånboken för studenter, ensamstående föräldrar, timvikarier, unga, gamla och andra fattiga grupper att betala 600:- i månaden för att resa kollektivt. Alternativet till 600:- är att planka, för transportera sig är någonting man måste göra till arbete, skola, vänner och nöjen. Att intensifiera kriget mot plankarna är att slå mot svaga grupper i samhället. Grupper som redan har det tungt, och det är en politik som vi i planka.nu högljutt fördömer.

Sluta hetsa mot plankarna! Avbryt svindyra satsningar på fler kontroller och mer avancerade spärrar! Använd pengarna till att avskaffa avgifterna i kollektivtrafiken och inför nolltaxa! För en öppen och tolerant kollektivtrafik för alla Stockholmare – oavsett betalningsförmåga!

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.