68% av Stockholms grundskoleelever har plankat

Enligt Stockholmsenkäten – som är en undersökning bland 10 000 elever i Stockholm – har 68% av niondeklassarna plankat någon gång under året. Grundskoleelever har inte har särskilt mycket pengar att röra sig med. Men det är postitivt att det tydligen inte är något som hindrar dom från att ta sig fram i kollektivtrafiken. Det är dock lite konstigt att uppgiften tas upp som “brottslighet” då det knappast är självklart att det är brottsligt att planka. SL och landstinget borde fundera på om inte grundskoleelevernas ekonomiska situation är anledningen till att dom plankar, vilket verkar ganska uppenbart för oss utanför landstingshuset.

Knut Sundell, en av två forskare som plockat fram statistiken, ser inte heller plankningen som ett brott. “Tekniskt sätt faller det inte under allmänt åtal, men det är ett brott mot samhällets normer”, säger han till Mitt i Bromma.

Läs mer

11 kommentarer

11 kommentarer på “68% av Stockholms grundskoleelever har plankat

 1. hej ! jag går bara i 5:an men planakar iallafall!
  asså det är ganska populärt att planka aa det är onödigt att betala pengar när man kan planka om du ändå åker tunnelbana eller buss eller tåg eller vad du nu åker så kan man ta risken att planka för att opm du får böter så sparar du iallafall pengar för när du åker så slösar du flera tusenlappar per år om du går io skolan eller om du jobbar eller nått annat!

 2. Så länge man inte lever under fattigdom så tycker jag att pengar argumentet är irrelevant i frågan.

  Men att vi i dessa tider där milhö debatten är så stor inte inser att gratis kollektivtrafik minskar co2 utsläppen.

  Dessutom så är det helt ideologiskt fel att ta betalt får något sådant här. Kollektiv trafiken borde betalas med skattemedel.

  Länge leve syndikalismen

 3. Lixom vafan de e rätt nice o planka lixom, aah, jag åkte från norsborg (plankade), så ere 5 stycka som hoppar in från alby sen lixom näär vi kom te aspudden så va kontrolanterna där UTANFÖR lixom dem gick inte in så dem trodde att dem skulle in fast dem kutade ut och lixom ah dem blev busted utanför jag satt inne och fortsatte lol. men lixom barn ska inte betala 1000 nåt för jävla plankning de suger dem tar pengar från fattiga och ger te dem rika. snåljävlar.

 4. Tips för pendeltågsplankare är att man ska låtsas skicka SMS-biljett när dem konfronterar dig, medans du i själva verket spelar mobilspel, maskade mig genom tre stationer med det knepet.

  Sedan sa jag bara hejdå och gick.

 5. era JäVLA svin vad fan tror ni ni gör med vårat sammhälle va?
  Det är sånna Fuckade personer som ni som orsakar ekonomi krisen i USA. Har ni inget annat betre för er en att ta pengar från företag för det är det ni gör era fucker´s, hat ni mist konceptet om att det är fel att planka idioter

 6. Jag tycker att planka är inte världens största synd och att p-kassan är en bra ide. men asså man ska inte planka det fuckar upp ekonomin och om man blir tagen så e man körd. Jag tycker det inte e värt det om man blir tagen och blir av med hela besparingarna på grund att av man klantade sig och behöver betala böter.

 7. Hej Adam!
  Plankning är ju bra för ekonomin för den som plankar. Dessutom strävar vi efter nolltaxa och då skulle man kunna göra mycket ekonomiska besparingar på kontroller, spärrar och biljetter. är man orolig för böter så ska man gå med i p-kassan så slipper man dom!

 8. om jag bara vågade planka ehehe .____.” but I wan’t 2 8< får typ terminskort av mutti och vati, och några remsor att röra mig med (FEM PÅ ETT ÅR DDD:<). så hur fan kan de tro att jag ska kunna åka till sthlm och träffa mina buddys? DD:< och sen måste jag ta mig hem från teckningen, som är varje vecka, MED REMSAN. teckningen slutar halv sju mm och busskortet slutar gälla sju, så de e ju fedt najsigt att bussen jag ska åka med går sju över sju D8<

 9. Hej, jag går bara i femman så jag vågar inte planka, så jag har det där programmet på min mobil som gör fejkade sms-biljetter. en gång så upptäckte en tant att jag hade ”tricket”:http://thepiratebay.org/torrent/4403183/Tricket.jar (hon såg java ikonen) men då sprang jag skitsnabbt och hoppade över en spärr, och hon skrek ”kom tillbaka” efter mig och det var skitläskigt. :P

 10. Planka mera..det är kommentär från den kille som kallas ”din mamman” är en egoistisk idiot..om man planka iaf för min fall är att man han inte råd med 700 spänn för en månadskort ,där man ofta på morgonen reser med full pendelståg och tvinga står hela resan ..nja..i Frankrike har Paris och flera kommun kommit på 1 euro billjeter och alla är nöjda..aminston minskat med hela 78% folk som plankar i Paris..så vad vänta sl för att göra likadant?? och varför är svenskar så fegisar när det gäller att demonstrerad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.