Söderlund (m): ”planka.nu löss i den röda fanan”

Nyhetsbladet stadshusvänstern rapporterar om hur moderaten Mikael Söderlund försöker få igenom nya riktlinjer för vilka som får låna stadens lokaler. Bakgrunden är det seminarium planka.nu arrangerade på kulturhuset 1/3 2004.

Utdrag ur Stadshusvänstern 0506

1. NYTT FRÅN FULLMäKTIGE, 5 APRIL
Debatt om Planka.nu
Moderaternas Mikael Söderlund krävde nya riktlinjer för vilka som får låna stadens lokaler. Detta med anledning av att Lava på Kulturhuset har arrangerat en debatt tillsammans med organisationen Planka.nu, som förespråkar plankning som en protestform mot höga SL-taxor.

– Jag tycker inte om att man plankar i kollektivtrafiken. Men Planka.nu ska ha rätt att föra en debatt som alla andra. Ni har drabbats av moralpanik som vill förbjuda dem, sa Ann Mari Engel (v).

Söderlund upprepade flera gånger att vissa av hans motdebattörer och deltagarna på Lava var ”löss i arbetarrörelsens fanor”. Mot detta replikerade Ann Mari Engel:

– Att kalla stans ungdomar och de anställda på Kulturhuset för löss, det är djupt upprörande.

Vad vill du ha istället? är det bara inlåsning istället?

Mikael Söderlund ansåg att lössen i den röda fanan var ett vedertaget statsvetenskapligt begrepp som man kunde applicera i debatten.

– Vad är det du vill i förlängningen? Förbjuda all debatt i staden? Vilka ”vänsterextrema” organisationer vill ni förbjuda? är det inte liberalt att istället ta debatten?, frågade Leif Rönngren (s) som inte ansåg att det behövdes några nya riktlinjer.

Berthold Gustavsson, m, drog en parallell till tidigare policy om att stoppa musikgrupper som uppträdde rasistiskt och hetsade mot folkgrupp och att liknande borde gälla för Planka.nu.

– Planka.nu har aldrig uppmanat till hets mot folkgrupp. Det är en stor skillnad, sa Ann-Marie Strömberg (v).

– Du jämför brott mot grundläggande mänskliga rättigheter, som hets mot folkgrupp, med att inte betala på tunnelbanan. är inte detta att ta väl stora ord i munnen? frågade Åsa Romson mp.

Efter en lång debatt avslogs moderaternas motion.

Läs mer

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.